kedd, február 10, 2015

Meggyes pite

Friss meggyel utánozhatatlan, de ha épp nem jutunk hozzá, akkor fagyasztottal is meglehetősen finom csemege.

A gyömbéres, diós, almás mellett ez a másik nagy kedvenc...

Tipp: A meggyszezonban kisebb ipari mennyiséget szoktam eltenni a töltelékből télre száraz dunszttal, így bármikor kedvünk támad meggyes pitére, minimális idő alatt elkészül.


MEGGYES PITE 20x25-ös tepsihez (egészségesebb összetevők)

tésztához:
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg cukor (nyers nád)
7,5 dkg vaj (ghí)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
8 dkg tejföl (GMO mentes szójajoghurt)
szükség esetén pár evőkanál víz

töltelékhez:
1 kg magozott meggy
10 dkg cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
csipet őrölt vanília
1 mokkáskanál citromlé (frissen facsart)
1 evőkanál étkezési keményítő

összeállításhoz:
3-4 evőkanál zabkorpa (vagy morzsa)

kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. Tegyük egy lábosba a magozott meggyet, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát, a citrom levét és közepes lángon főzzük, amíg kissé megpuhul és a levet ereszt, ekkor keverjük ki a keményítőt csomómentesre 1-2 evőkanál vízzel, adjuk a meggyhez, alaposan keverjük el és egyszer forraljuk össze, majd tegyük félre hűlni a tölteléket
2. gyúrjuk össze a tésztát, a lisztet morzsoljuk össze a vajjal (lehet aprítóval is keverni), adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a tojást és a tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát (ha túl száraz a tészta és nehezen gyúrható, akkor adjunk hozzá pár evőkanál vizet) és 15 percig pihentessük hűvös helyen
3. osszuk a tésztát két egyenlő részre és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vékonyra, majd sütőpapírral béleljük ki a tepsit és fektessük le az alsó tésztaréteget
4. szórjuk meg zabkorpával (morzsával) az alsó tésztalapot, majd terítsük el a tölteléket egyenletesen 
5. nyújtsuk ki a maradék tésztát és terítsük le vele a tölteléket
6. verjük fel a tojást a kenéshez és egyenletesen kenjük le a sütemény tetejét, majd villával szurkáljuk meg
7. 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük aranybarnára (30-35 perc)

Praktikák:
- alma töltelékkel is finom
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült