szombat, április 19, 2014

Ecetes, reszelt torma házilag (csípős)

Elképesztően egyszerű, gondolkodtunk is rajta, hogy illik-e neki egy külön receptet készíteni, de mivel egy apró tapasztalás is van benne, ezért úgy döntöttünk, legyen...

Évekig vágyakoztunk az igazi csípős, orrtekerősen könnyezős reszelt tormára, minden nélkül, egyszerűen. Nagy örömünkre találtunk is egy márkát, ami ígéretesnek tűnt, azonban kiderült, hogy ott sem minden teljesen az aminek látszik és kerül még bele adalékként pár ez, meg az.
Nosza, készítsük el magunknak. Visszatérő, éves programként sírós, de kitartó torma reszelés, kíváncsi várakozás, majd újra és újra semmi. Édes, finom, de semmi csípés.., mígnem egyszer csak megvilágosodtunk és előkerült az ecet, amely aztán előcsalogatta a vágyott erőt :-)

Ezzel a módszerrel egyszerű, csípős, reszelt tormát lehet készíteni, ami kifejezetten jó a Húsvéti sonka mellé, mert számos előnyös tulajdonsága mellett segíti az emésztést is.


ECETES, RESZELT TORMA

nagyobb torma gyökér
1/2 dl ecet (nálunk fehér balzsam)
jól záródó befőttes üveg

1. pucoljuk meg a tormát és apró lyukú reszelőn reszeljük le (előnyt jelent vékony gumikesztyű és maszk/úszószemüveg használata)
2. szorosan lenyomva tegyük jól záródó, tiszta befőttes üvegbe és öntsük rá az ecetet
3. egy éjszakát hagyjuk hűtőben összeérni

Praktikák:
- amennyiben az egy éjszakás "érés" után is kevéssé csípős, adjunk még hozzá ecetet
- hűtőben tároljuk
- ecetes céklában is finom