kedd, július 10, 2012

Burgonyaleves

Igazán évszakálló leves, bárhogy fogyaszthatjuk, melegben langyosan, hűvösben forrón, felturbózva egy kis chilivel...

A paradicsom miatt kissé savanykás, így tálalható tejföllel is és jól illik hozzá a csipetke.

BURGONYALEVES 4 személyre

80 dkg burgonya
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál köménymag
só (természetes, nem finomított)
tört bors
3-4 szál petrezselyem
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, szeljük a burgonyát 1-2 cm-es darabokra, a vöröshagymát kockázzuk apróra, a paradicsomot és a paprikát vékony csíkokra, a fokhagymát pedig karikázzuk vékonyra
2. az olívaolajon pároljuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsomot, majd az őrölt paprikát és pár másodpercig kevergetve pirítsuk
3. tegyük az alapra a burgonyát és a felszelt paprikát, fűszerezzük (só, bors, kömény), majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
4. fedő alatt főzzük, amíg a burgonya megpuhul, majd mielőtt elzárjuk a hőt alatta, adjuk a leveshez a finomra szelt petrezselymet

Praktikák:
- lehet a levesbe tenni felkarikázott kolbászt, virslit és csípős paprikát, tejfölt, vagy akár csipetkét
- új és régi krumpliból is finom