A korábbi, hagyományos (padlizsánnal készült) muszaka receptnél még azt írtam, hogy viszonylag időigényes az elkészítése ennek az ételnek, de hála a sokadik verziónak, egyre gyorsabbnak tűnik, valóban a titok nyitja az előkészítés...
A padlizsános verzióval azonnal szerelembe estünk, így természetesen óriási kíváncsisággal készítettük ezt a verziót. Az eredmény, döntetlen... Elképesztően finom, a sütőtök édeskés íze kiválóan illik az ételhez, főleg úgy, hogy a besamel mártásba az egyik leginkább sütőtök íz kompatibilis fűszert, kakukkfüvet is tettem.
MUSZAKA SÜTŐTÖKKEL 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1 kg krumpli
80 dkg körüli sütőtök
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0XLPBli5FO97l3Bes0IHIPEfVhX24mES458p92z5gP5dOt9HqG13gLt95Ux_GZEGoP7TyzCV5g-I7KbheQuc54T6wqFnXhsjxKljSD9NoXR2VewvQ6hwtvqNgT8-t0d5PJfisTJrrK_yu/s280/S%25C3%25BCt%25C3%25B6t%25C3%25B6k%25C3%25B6s_muszaka_2_thumb.jpg)
10 dkg szójagranulátum -esetleg 50 dkg darált hús
3 dl paradicsompüré
1 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál oregano
csipet őrölt szegfűszeg
só (finomítatlan, természetes)
tört bors
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZVAqbF7X0TcjgeEC547KPirHRPvC7SAivHigjBZ2taf_wPUBTer4xGqLewRtLaKm_urfLGik-vvApU8FM0yk-5Q-tJx0IzgdLS8ej7dy456zw9y0zL-rezuALyJWHJXQdRpi-yuKaGKT2/s280/S%25C3%25BCt%25C3%25B6t%25C3%25B6k%25C3%25B6s_muszaka_3_thumb.jpg)
olívaolaj a sütéshez (magas égéspontú)
besamel mártáshoz:
5 dkg vaj (ghí)
5 dkg liszt (tönköly fehér)
4 dl tej (víz is lehet)
1 db natúr joghurt (GMO mentes szójajoghurt)
5 dkg kemény sajt reszelve (kihagyható)
csipet szerecsendió
1 mokkáskanál kakukkfű
só (finomítatlan, természetes)
tört bors
Előkészítés:
- mossuk meg a sütőtököt, hámozzuk meg és vágjuk 0,5-1 cm széles korongokra
- áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi bőven ellepi (csak vega muszakánál :-)
- hámozzuk meg a krumplit és karikázzuk 0,5-1 cm széles karikákra
- tisztítsuk meg a hagymákat és kockázzuk apróra (aki az intenzívebb ízt szereti a fokhagymát reszelje le)
- tegyünk fel melegedni olajat (1,5-2 cm magas legyen az edény falán mérve és közepes lánggal melegítsük, hogy ne égjen meg)
- enyhén olajozzuk ki a hőálló tálat, amiben sütjük
- készítsük elő a fűszereket
- készítsünk elő konyhai papírtörlőt
1. amikor az olaj felhevült süssük meg a krumpli karikák felét (aranysárgára, félpuhára, mert még sülni is fog), majd szedjük papírtörlőre a felesleges olaj eltávolítása miatt
2. a papírtörlőről tehetjük is a tálba az első sort (krumpli feléből, a másik fele a 3. sor lesz)
3. ha az első fele kisült a krumplinak, lehet sütni a sütőtököt, melyet sütés után (a felesleges olajat leitatva) lehet tenni 2. sorként a tálba
4. ha a sütőtök réteg elkészült, folytassuk a krumpli másik felének kisütését, majd a korábbiak szerint tegyük a tálba 3. rétegként (ha maradt sütőtök, ki lehet sütni és letenni 4. rétegként)
5. az olajban sütéssel végeztünk, el lehet zárni alatta a hőt
6. egy lábosban hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat és pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott szóját (húsevők a húst), öntsük fel a paradicsompürével, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd főzzük addig míg a paradicsom elkezd "rotyogni"
7. terítsük egyenletesen az utolsó réteg tetejére a paradicsomos ragut
8. készítsük el a besamel mártást, a vajat melegítsük közepes lángon, amíg felolvad, adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a tejjel és főzzük (folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik
9. ha besűrűsödött, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a reszelt sajtot, a szerecsendiót, kakukkfüvet és a borsot, valamint a joghurtot, keverjük össze és terítsük a mártást a muszaka tetejére
10. 180 fokon süssük aranybarnára (40-45 perc)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD8sDCQb5qGkXrkvCegP7_Yq275UNT8McEeagznf-Yu3uhoD0capZVghU8rpgj5dWk1nW_2dZ8Zrvu1pGm6walxTx4Eb3aFOi_pEzcy-3Tu0I5CopW-Qzmp4dbc8c91DdbAF6WWt_4ME-o/s300/Fazis_1_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXlO8r93AMgagAG5pNpr5XHSNmSwHYBrTrkoFhaPjZAgH6C0SbXFK8er6O9M-mmJnr03CdnuTYsBqfvCLzBJwd6aeBYEFwXliofiDd3WEo1Ma9fL43RtLgBSqBAJP-Az1PcWUePs1LB2fb/s300/Fazis_2_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz-2hDCEE_0nyqT4ZhGxzpRo0n5zm9Xz8M71GR4HF5E1RhxHPkuRV02iKNjgZxl5bpWVqHfRCWd0KrRuVeby7fldCyB6n2SqczMBgyFrE4rpYqmru0ZT6hhUjm9TJ3Z6JKmPoD3T3_KfNt/s300/Fazis_3_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiXkUnzgL65UUAS6gGTNudwU15jnEMpZAyiAmxoDs_GuzM-LyxuMOIf2WC5bxaj0qCbNnuYhqB_EL1mG63DwJAm6QQxgiZhXScezzuLlrQmhwvtP1vw2rbx4p977KHV8B5wy697TvoFd1d/s300/Fazis_4_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0tZjCRfi1YkBXiqgMqn_w3b6qO89NR9Et_0kQ7nELcHc_PiIjvg0Y1RzKpitE5gmaf5IPVfqoPFUZEPjAkCYXDYV7rdpQOh6IxHxzcVWiDIyqmg5rzcCaHaGaLEDQmPvIQA5H2BlCe-fT/s300/Fazis_5_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit1XkDbr0mzanV521SLEmaM9enAMV5xCo8flXxuZqSUpftvvfofHQQdTkaXXMHNG1CLSGIePj76TW0mq_2XBcbBZzM9LXLOn7eYuw0n5c8mSbX3-2Ey7Xf5RxAkw9sKIh5CXLj_JsDQBSH/s300/S%25C3%25BCt%25C3%25B6t%25C3%25B6k%25C3%25B6s_muszaka_1_thumb.jpg)
Praktikák:
- érdemes ez előkészületre nagy hangsúlyt fektetni, így gördülékenyen el lehet készíteni az egyes lépéseket
- a képen látható muszaka 2 sor krumplival és 2 sor sütőtökkel készült, mert volt maradék, ennyire lehet rugalmas a recept, vagy a családi igények :-)
- mossuk meg a sütőtököt, hámozzuk meg és vágjuk 0,5-1 cm széles korongokra
- áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi bőven ellepi (csak vega muszakánál :-)
- hámozzuk meg a krumplit és karikázzuk 0,5-1 cm széles karikákra
- tisztítsuk meg a hagymákat és kockázzuk apróra (aki az intenzívebb ízt szereti a fokhagymát reszelje le)
- tegyünk fel melegedni olajat (1,5-2 cm magas legyen az edény falán mérve és közepes lánggal melegítsük, hogy ne égjen meg)
- enyhén olajozzuk ki a hőálló tálat, amiben sütjük
- készítsük elő a fűszereket
- készítsünk elő konyhai papírtörlőt
1. amikor az olaj felhevült süssük meg a krumpli karikák felét (aranysárgára, félpuhára, mert még sülni is fog), majd szedjük papírtörlőre a felesleges olaj eltávolítása miatt
2. a papírtörlőről tehetjük is a tálba az első sort (krumpli feléből, a másik fele a 3. sor lesz)
3. ha az első fele kisült a krumplinak, lehet sütni a sütőtököt, melyet sütés után (a felesleges olajat leitatva) lehet tenni 2. sorként a tálba
4. ha a sütőtök réteg elkészült, folytassuk a krumpli másik felének kisütését, majd a korábbiak szerint tegyük a tálba 3. rétegként (ha maradt sütőtök, ki lehet sütni és letenni 4. rétegként)
5. az olajban sütéssel végeztünk, el lehet zárni alatta a hőt
6. egy lábosban hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat és pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott szóját (húsevők a húst), öntsük fel a paradicsompürével, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd főzzük addig míg a paradicsom elkezd "rotyogni"
7. terítsük egyenletesen az utolsó réteg tetejére a paradicsomos ragut
8. készítsük el a besamel mártást, a vajat melegítsük közepes lángon, amíg felolvad, adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a tejjel és főzzük (folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik
9. ha besűrűsödött, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a reszelt sajtot, a szerecsendiót, kakukkfüvet és a borsot, valamint a joghurtot, keverjük össze és terítsük a mártást a muszaka tetejére
10. 180 fokon süssük aranybarnára (40-45 perc)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD8sDCQb5qGkXrkvCegP7_Yq275UNT8McEeagznf-Yu3uhoD0capZVghU8rpgj5dWk1nW_2dZ8Zrvu1pGm6walxTx4Eb3aFOi_pEzcy-3Tu0I5CopW-Qzmp4dbc8c91DdbAF6WWt_4ME-o/s300/Fazis_1_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXlO8r93AMgagAG5pNpr5XHSNmSwHYBrTrkoFhaPjZAgH6C0SbXFK8er6O9M-mmJnr03CdnuTYsBqfvCLzBJwd6aeBYEFwXliofiDd3WEo1Ma9fL43RtLgBSqBAJP-Az1PcWUePs1LB2fb/s300/Fazis_2_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz-2hDCEE_0nyqT4ZhGxzpRo0n5zm9Xz8M71GR4HF5E1RhxHPkuRV02iKNjgZxl5bpWVqHfRCWd0KrRuVeby7fldCyB6n2SqczMBgyFrE4rpYqmru0ZT6hhUjm9TJ3Z6JKmPoD3T3_KfNt/s300/Fazis_3_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiXkUnzgL65UUAS6gGTNudwU15jnEMpZAyiAmxoDs_GuzM-LyxuMOIf2WC5bxaj0qCbNnuYhqB_EL1mG63DwJAm6QQxgiZhXScezzuLlrQmhwvtP1vw2rbx4p977KHV8B5wy697TvoFd1d/s300/Fazis_4_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0tZjCRfi1YkBXiqgMqn_w3b6qO89NR9Et_0kQ7nELcHc_PiIjvg0Y1RzKpitE5gmaf5IPVfqoPFUZEPjAkCYXDYV7rdpQOh6IxHxzcVWiDIyqmg5rzcCaHaGaLEDQmPvIQA5H2BlCe-fT/s300/Fazis_5_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit1XkDbr0mzanV521SLEmaM9enAMV5xCo8flXxuZqSUpftvvfofHQQdTkaXXMHNG1CLSGIePj76TW0mq_2XBcbBZzM9LXLOn7eYuw0n5c8mSbX3-2Ey7Xf5RxAkw9sKIh5CXLj_JsDQBSH/s300/S%25C3%25BCt%25C3%25B6t%25C3%25B6k%25C3%25B6s_muszaka_1_thumb.jpg)
Praktikák:
- érdemes ez előkészületre nagy hangsúlyt fektetni, így gördülékenyen el lehet készíteni az egyes lépéseket
- a képen látható muszaka 2 sor krumplival és 2 sor sütőtökkel készült, mert volt maradék, ennyire lehet rugalmas a recept, vagy a családi igények :-)