szerda, december 07, 2011

Sárgarépa fasírt

A vöröskáposzta fasírt sikere után újabb érdekes kísérlet... Lehet-e a sárgarépából, mint fő összetevőből is fasírt? Lehet, de még mennyire :-) Kiváló felhasználási lehetőség a picit már puhább sárgarépáknak.
Főzelékekre, köretként, önmagában is finom, de mi szendvics feltétként is imádtuk...

Ráadásul a teljes kiőrlésű liszt olyan jól összefogja, hogy tojás sem kell bele, így vegán étrendet követők is bátran csemegézhetik.

SÁRGARÉPA FASÍRT 16-20 db

50 dkg sárgarépa
8-10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál (szárított) lestyán - opcionális
1 mokkáskanál (szárított) petrezselyem
tört bors
só (természetes, nem finomított)
1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű pékárúból)
olaj a sütéshez

1. pucoljuk meg a sárgarépát, majd aprítsuk nagyon apróra (aprító géppel, vagy reszeljük le)
2. reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, valamint a lisztet apránként és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll)
3. evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a zsemlemorzsában
4. serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve
5. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
6. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)

Praktikák:
- a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat
- készíthető más zöldségekkel (vöröskáposzta, gomba, zeller, cukkini, kínai kel) és más fűszerekkel is, ha káposztával, vagy cukkinivel dolgozunk, sózzuk be és hagyjuk, amíg kiereszti a levét, nyomkodjuk ki, majd a további lépések megegyeznek fentiekkel