hétfő, június 06, 2011

Fokhagyma krémleves

A mesés balzsamos, borsos eper után következzen a második gyöngyszem az andalúz főzőkurzuson elénk varázsolt menüből.
A leves hivatalos neve fokhagymás paprikás leves sherrys sonkaalaplével, melyet egy picit átalakítottam, vegásítottam :-)
Azt töredelmesen be kell valljam, hogy kevésbé lett "testes" ízű, mint amelyet Luis készített, de így zöldség alaplével is finom.

FOKHAGYMA KRÉMLEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

2 fej fokhagyma
2-3 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
2 szelet kenyér (teljes kiőrlésű, házi)
só (himalája)tört bors

1. tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket, majd szeljük vékony szeletekre
2. hevítsük fel az olajat és pirítsuk meg benne a fokhagymát, csipet sóval ízesítsük (így könnyebben kiengedi az ízét)
3. ha a fokhagyma megpirult, tegyük rá a kenyérszeleteket, majd öntsük fel annyi vízzel (zöldség alaplével), hogy ellepje
4. ízesítsük borssal
5. botmixerrel turmixoljuk össze a levest és ha sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá vizet (alaplét)
6. sajtos pirítóssal tálaljuk

Praktikák:
- ha alaplével dolgozunk, előző este elkészíthetjük
- a képen látható leves házi, teljes kiőrlésű tönköly kenyérrel készült