Hagyományos magyar specialitás, gyorsan, viszonylag olcsón elkészíthető, ízletes és laktató egytálétel. Ahány ház, annyi szokás, készíthető húsmentes, galuskás és akár tejfölös változatban is.
Nálunk nagyon ritkán szerepel a menüben a burgonya, ha mégis terítékre kerül, akkor általában ezt a receptet készítem el, ügyelve arra, hogy lehetőleg kevés zsiradékot (olajat) és magas hústartalmú kolbászt használjak.
Nálunk nagyon ritkán szerepel a menüben a burgonya, ha mégis terítékre kerül, akkor általában ezt a receptet készítem el, ügyelve arra, hogy lehetőleg kevés zsiradékot (olajat) és magas hústartalmú kolbászt használjak.
PAPRIKÁS KRUMPLI 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1,5 kg krumpli
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
2 teáskanál őrölt pirospaprika (jó minőségű)
1 teáskanál köménymag
5 dkg kolbász (magas hústartalmú)
1 pár virsli (magas hústartalmú)
2 db babérlevél
só (természetes, nem finomított)
bors
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a krumplit kockázzuk 2-3 cm-es darabokra, a hagymát és fokhagymát szeljük apróra
2. az olivaolajon pároljuk üvegesre a hagymát pici sóval (így könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük rá a paradicsomot és a fokhagymát, pár percig főzzük, hogy engedjen levet a paradicsom
4. szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük át és tegyük bele a krumplit
5. öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje
6. ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, babérlevéllel és fedő alatt főzzük
7. amikor a krumpli elkezd puhulni tegyük hozzá a kolbászt és a virslit és főzzük, amíg a krumpli megpuhul
Praktikák:
- aki szereti az intenzívebb fokhagyma ízt, ne darabolja, hanem reszelje az ételbe
- ha főzés közben elfő a leve, pótoljuk, ízlés szerinti szaft mennyiséget hagyva
- egész és őrölt kömény is használható fűszerezésként
- lehet bele tenni még felkockázott zöldpaprikát (akár csípőset) is
2. az olivaolajon pároljuk üvegesre a hagymát pici sóval (így könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük rá a paradicsomot és a fokhagymát, pár percig főzzük, hogy engedjen levet a paradicsom
4. szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük át és tegyük bele a krumplit
5. öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje
6. ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, babérlevéllel és fedő alatt főzzük
7. amikor a krumpli elkezd puhulni tegyük hozzá a kolbászt és a virslit és főzzük, amíg a krumpli megpuhul
Praktikák:
- aki szereti az intenzívebb fokhagyma ízt, ne darabolja, hanem reszelje az ételbe
- ha főzés közben elfő a leve, pótoljuk, ízlés szerinti szaft mennyiséget hagyva
- egész és őrölt kömény is használható fűszerezésként
- lehet bele tenni még felkockázott zöldpaprikát (akár csípőset) is