szerda, december 08, 2010

Gombaleves gerslivel

A gomba bruschetta receptnél írtam, egy a gombákról szóló könyvről, amelyről most azt is elárulom, hogy legalább 2-3 éve éke a könyvespolcnak, egy karácsonyra kaptam, így születésnapjához közeledvén méltó ünneplése, hogy elkezdtem olvasgatni :-)
Szintén ebből a könyvből kaptam az ihletet, egy a hagyományos gombalevestől kissé eltérő változat elkészítéséhez, melynek érdekessége, hogy gerslivel (árpagyöngy) készül.
Mivel az árpagyöngy az elmúlt időszak egyik újra felfedezett kedvence nálunk, így a gersli-patiszon egytálétel után kérdés sem férhetett hozzá, hogy sürgősen el kell készítenem ezt a levest. Íme, kissé átalakítva a recept...

GOMBALEVES GERSLIVEL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

10 dkg gersli
50 dkg csiperke gomba
3 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 db fokhagyma
1 teáskanál majoranna1 teáskanál vágott petrezselyem
só (természetes, nem finomított)
bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. a zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeljük, a gombát és a sárgarépát vékonyan felszeljük
2. az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (adjunk hozzá csipet sót, így könnyebben kiengedi a zamatát és a levét)
3. szórjuk rá a fokhagymát, a felszelt gombát, a sárgarépát és a gerslit
4. sóval, borssal ízesítsük és öntsük fel annyi  vízzel, hogy bőségesen ellepje
5. főzzük addig a levest, amíg a gersli megpuhul, szórjuk meg a majorannával és a petrezselyemmel és még egyszer forraljuk össze

Praktikák:
- sárgarépa nélkül is készíthető
- víz helyett alaplevessel is készíthetjük
- tálalható tejföllel

Itt is mi szorgoskodunk: