péntek, szeptember 24, 2010

Sushi (maki, nagy maki és kifordított maki)

Sokáig viszolyogtam a sushi-tól, bár fogalmam sem volt milyen is az íze, csak ugye nyers hal, alga, meg miazmás... Aztán egyszer meglátogattuk az egyik "futószalagos" éttermet, ahol a sok-sok távol-keleti finomság mellett felszolgáltak sushi variációkat is. Szerencsémre lehetett választani zöldséges verziót, így kipróbáltam és másodjára-harmadjára bele is szerettem, annyira, hogy megtanultam elkészíteni.

Sima, kissé ragacsosabbra főzött rizzsel is jó móka elkészíteni, de ha igazán finomat szeretnénk, mindig az alábbi technikával és ízesítéssel készítjük. Ja, és a jázmin rizs is ad egy finom plusz ízt.

SUSHI (maki, nagy maki és kifordított maki) 4 személyre (1 tekercsből kb. 10  db lesz, a tekercsek száma a típustól függ, makiból lesz a legtöbb)

algalap
1 db uborka
1 db kaliforniai paprika (piros, vagy sárga)
1 db avokadó
200 g rizs (jázmin)
wasabi (zöld vízitorma)
sushi tekerő bambusz gyékény
- opcionális, ha nem cél a vegán sushi:
- surimi (rákhús imitáció)
- rákhús

rizs ízesítéséhez:
25 g almaecet (5%) - eredetileg mirin (rizsecet), de lehet borecet is
20 g cukor (nyers nád)
4 g só

1. elkészítjük a rizst:
- kimérjük a rizst és kétszeres mennyiségű vizet, melyet felforralunk, ráöntjük a rizsre, majd mini lángon, fedő alatt 15 percig főzzük, ezt követően elzárjuk alatta a hőt és további 15 percig fedővel lefedve hagyjuk (nem nyúlunk hozzá, nem kevergetjük)
- amíg fő a rizs, összekeverjük az ízesítéshez az ecetet, cukrot, sót, majd, ha letelt a második 15 perc is, levesszük a fedőt és ráöntjük az ecetes keveréket a rizsre és alaposan összekeverjük
- áttesszük a rizst egy tálcára, ahol egyenletesen ki tud hűlni
2. amíg hűl a rizs, előkészítjük a hozzávalókat:
- néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek (összehajtjuk és a hajtás mentén elfelezzük ollóval)
- az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk
- a paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk
- előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni
3. a munkalapra kiterítjük a bambusz tekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb)
4. a tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot

Maki sushi:
5. mindkét oldalon, a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható)
6. kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a "tölteléket" 
7. a hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset

8. a bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt és kész

9. felszeleteljük kb. 1-2 cm-es korongokra


Nagy maki sushi:
ugyanúgy készül mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t) és több "tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi -ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk...)

Kifordított maki sushi:
5. a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen
6. leterítjük frissen tartó fóliával és megfordítjuk, ez lesz a külső része
7. a közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből)

8. a hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset

9. a fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük és picit megnyomkodjuk végig a hengert
10. kitekerjük a bambuszt, a fóliát és kész, felszeleteljük kb. 1-2 cm-es korongokra

Praktikák:
- ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük folyamatosan nedvesítjük a kezünket
- lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb
- a kifordított tekercset bele lehet forgatni fekete, vagy világos szezám magba, piros apró kaviárba
- nagyon finom a friss bazsalikom levéllel is
- nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap










Itt is mi szorgoskodunk: