Sima, kissé ragacsosabbra főzött rizzsel is jó móka elkészíteni, de ha igazán finomat szeretnénk, mindig az alábbi technikával és ízesítéssel készítjük. Ja, és a jázmin rizs is ad egy finom plusz ízt.
SUSHI (maki, nagy maki és kifordított maki) 4 személyre (1 tekercsből kb. 10 db lesz, a tekercsek száma a típustól függ, makiból lesz a legtöbb)
algalap
1 db uborka
1 db kaliforniai paprika (piros, vagy sárga)
1 db avokadó
200 g rizs (jázmin)
wasabi (zöld vízitorma)
sushi tekerő bambusz gyékény
- opcionális, ha nem cél a vegán sushi:
- surimi (rákhús imitáció)
- rákhús
rizs ízesítéséhez:
25 g almaecet (5%) - eredetileg mirin (rizsecet), de lehet borecet is
20 g cukor (nyers nád)
4 g só
1. elkészítjük a rizst:
- kimérjük a rizst és kétszeres mennyiségű vizet, melyet felforralunk, ráöntjük a rizsre, majd mini lángon, fedő alatt 15 percig főzzük, ezt követően elzárjuk alatta a hőt és további 15 percig fedővel lefedve hagyjuk (nem nyúlunk hozzá, nem kevergetjük)
- amíg fő a rizs, összekeverjük az ízesítéshez az ecetet, cukrot, sót, majd, ha letelt a második 15 perc is, levesszük a fedőt és ráöntjük az ecetes keveréket a rizsre és alaposan összekeverjük
- áttesszük a rizst egy tálcára, ahol egyenletesen ki tud hűlni
2. amíg hűl a rizs, előkészítjük a hozzávalókat:
- néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek (összehajtjuk és a hajtás mentén elfelezzük ollóval)
- az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk
- a paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk
- előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni
3. a munkalapra kiterítjük a bambusz tekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb)
4. a tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot
Maki sushi:
5. mindkét oldalon, a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható)
- kimérjük a rizst és kétszeres mennyiségű vizet, melyet felforralunk, ráöntjük a rizsre, majd mini lángon, fedő alatt 15 percig főzzük, ezt követően elzárjuk alatta a hőt és további 15 percig fedővel lefedve hagyjuk (nem nyúlunk hozzá, nem kevergetjük)
- áttesszük a rizst egy tálcára, ahol egyenletesen ki tud hűlni
2. amíg hűl a rizs, előkészítjük a hozzávalókat:
- néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek (összehajtjuk és a hajtás mentén elfelezzük ollóval)
- az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk
- előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni
3. a munkalapra kiterítjük a bambusz tekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb)
4. a tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot
Maki sushi:
5. mindkét oldalon, a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható)
6. kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a "tölteléket"
8. a bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt és kész
9. felszeleteljük kb. 1-2 cm-es korongokra

Nagy maki sushi:
ugyanúgy készül mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t) és több "tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi -ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk...)
Kifordított maki sushi:
5. a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen
Nagy maki sushi:
ugyanúgy készül mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t) és több "tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi -ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk...)
Kifordított maki sushi:
5. a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen
7. a közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből)
8. a hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset
9. a fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük és picit megnyomkodjuk végig a hengert
Praktikák:
- ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük folyamatosan nedvesítjük a kezünket
- lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb
- a kifordított tekercset bele lehet forgatni fekete, vagy világos szezám magba, piros apró kaviárba
- nagyon finom a friss bazsalikom levéllel is
- nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap
- ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük folyamatosan nedvesítjük a kezünket
- lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb
- nagyon finom a friss bazsalikom levéllel is
- nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap
Itt is mi szorgoskodunk: