Könnyed és ízletes nyári saláta, nem csak ínyenceknek.
HIDEG ÜVEGTÉSZTA SALÁTA (glutén- és tejmentes, vegán)
2 személyre
100 g üvegtészta
1 db kígyóuborka
1 db nagyobb sárgarépa
tészta áztatólé
4 dl víz (ha gyorsan szeretnénk elkészülni, akkor meleg, egyébként szobahőmérsékletű)
2 evőkanál nádcukor
0,5 evőkanál só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál 10 %-os ecet
salátalé
4 evőkanál nádcukor
1 evőkanál 10 %-os ecet
2,5 dl víz
1. mossuk meg a kígyóuborkát, a sárgarépát hámozzuk meg és tökreszelővel reszeljük le mindkettőt egy tálba
2. egy tálban keverjük össze a tészta áztatólevet, tegyük bele az üvegtésztát és áztassuk, amíg kellemesen fogkeményre puhul
3. amikor megpuhult az üvegtészta, szűrjük le és tegyük vissza a keverő tálba, vagy egy tálaló edénybe, adjuk hozzá a zöldségeket
4. egy kis tálkában keverjük össze a salátalevet, majd, amikor a cukor feloldódott, öntsük a zöldséges tésztára és alaposan keverjük össze
Praktika:
- frissen is finom, de a még zamatosabb ízekért érdemes tálalás előtti nap elkészíteni és hűtőben tárolni
- a tésztát ízesítés nélküli vízben is lehet áztatni, ekkor készítjük erősebb ízűre a salátalevet