hétfő, október 03, 2022

Tökmagos pogácsa (tej- és tojásmentes, vegán)

A tökmagolaj és a tökmagliszt tökéletes ízharmóniát és meseszép zöld színt ad a pogácsának, amit ki lehet egészíteni akár aprított tökmaggal is.


TÖKMAGOS POGÁCSA  45-50 db 4 cm átmérőjű kiszúróval

50 g tökmagliszt
350 g búzaliszt
12 g só (természetes, nem finomított) 
8 g cukor (nyers nád)
nagy csipet őrölt bors
1 cs porélesztő
200 g kézmeleg víz
10 g tökmagolaj

1. 50 g vízzel és a cukorral futtassuk fel az élesztőt egy kis tálkában
2..amikor felfutott az élesztő, egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, keverjük el a lisztben a sót, a borsot, majd öntsük a közepébe a maradék vizet, abba a felfutott élesztőt, illetve a tökmagolajat és gyúrjunk lágy tésztát
3. lefedve kelesszük a tésztát a duplájára (kb. 1 óra)
4. borítsuk a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk 1,5-2 cm vastagra, egy késsel irdaljuk be a tetejét és szaggassuk ki a pogácsákat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. melegítsük elő a sütőt 190 fokra, addig pihentessük letakarva a pogácsákat, majd 190 fokon 12-15 perc alatt süssük aranybarnára (ha nagyobb pogácsaszaggatóval dolgozunk, akkor a sütési idő is hosszabb lehet)

Praktikák:
- más, semlegesebb ízű olajjal is készíthető
- csak sima liszttel és tökmagolajjal is finom