péntek, augusztus 05, 2022

Ízes bukta (tej- és tojásmentes, vegán)

Finom, foszlós, lekváros bukta, ami sem tejterméket, sem tojást nem tartalmaz, így számos étrendbe beilleszthető finomság. Nem igényel túl sok jelenlétet és igazán mutatós.

LEKVÁROS BUKTA 8 db (tej- és tojásmentes, vegán) 

tésztához:
350 g (tönköly) fehérliszt
50 g (nyers nád) cukor
30 g olaj (hidegen sajtolt)
190 ml kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
csipet só (természetes, nem finomított)
sűrű baracklekvár

kenéshez:
2 teáskanál (nyers nád) porcukor 2 teáskanál vízzel kikeverve

1.  mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, majd öntsük fel a vízzel és adjuk hozzá az olajat
2. gyúrjuk össze a tésztát (enyhén ragacsos, lágyabb legyen), majd fedjük le, hogy ne száradjon ki és kelesszük a duplájára (kb. 60 perc)
3. osszuk 8 egyenlő részre a tésztát, formázzunk gombócokra és letakarva hagyjuk 5 percet pihenni
4. a gombócokkal egyesével dolgozzunk, óvatosan nyomkodva nyújtsuk ki kézzel kb. fél cm vastag téglalappá, az alsó harmadnál kenjünk vastag réteget a sűrű lekvárból, majd hajtsuk be a két szélét kb fél-fél cm szélesen a tésztalapnak és tekerjük fel a buktát (mint a bejglit)
5. tegyük a buktákat sütőpapírral bélelt tepsire, úgy, hogy fél cm hely maradjon köztük, majd kenjük le a cukros vízzel és letakarva pihentessük 15 percig, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra
6. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a buktákat 30-35 percig, majd kihűlve, porcukorral megszórva tálaljuk

Praktikák:
- tehetünk a tésztába fűszereket (vanília, szegfűszeg, fahéj) és szilvalekvárral is finom