péntek, május 06, 2022

Kanellangd, vagyis svéd fahéjas kalács (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Sokkal könnyebb elkészíteni, mint amilyen szép és finom. A lenti receptből nem túl nagy kalács készül, 4 személynek egy evésre való, ha nagyobb családnak készül, akkor érdemes duplázni a mennyiségeket.

Hagyományosan rácsurgatott cukormázzal tálalják, szerintünk enélkül is szuper finom és elég édes.


SVÉD FAHÉJAS KALÁCS (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

tésztához:

170 g liszt

17 g nyers nádcukor

17 g semleges ízű olaj

85 ml kézmeleg víz

3 g porélesztő

2 g só (természetes, nem finomított)

1/3 teáskanál őrölt zöld kardamom

töltelékhez:

30 g nyers nádcukor

1 teáskanál őrölt fahéj

30 g puha, de még nem olaj állagú kókuszzsír

csipet őrölt szegfűszeg

csipet őrölt zöld kardamom

kenéshez:

2 teáskanál porcukor (nyers nád)

1 teáskanál víz

1. alapvetően nem szükséges, de szeretem felfuttatni a porélesztőt, így tegyük egy kis tálkába 1 mokkáskanál cukorral és egy csipet liszttel, majd öntsük fel a kézmeleg víz felével és várjunk egy kis időt, amig felfut az élesztő
2. amíg várakozunk, mérjük ki egy tálba a lisztet, keverjük el benne a sót, a maradék cukrot és a kardamomot, öntsük rá a maradék vizet, abba az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrjuk meg a tésztát, majd fedjük le és meleg helyen kelesszük duplájára
3. amíg a tészta kel, készítsük elő a tölteléket, a puha (de nem olaj állagú) kókuszzsírba keverjük el alaposan a cukrot, fahéjat és kardamomot
4. amikor megkelt a tészta, nyújtsuk kb. 25x30 cm-es téglalapra és egy kanál hátuljával pórbáljuk meg egyenletesen elosztani a tölteléket
5. tekerjük fel a fahéjas töltelékkel megkent tésztát a szélesebb oldalról, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd felülnézetből vágjuk fel 2-2,5 cm-es csíkokra úgy, hogy az alsó tésztaréteget ne vágjuk át teljesen
6. hajtsunk minden első szeletet kissé jobbra, minden másodikat kissé balra úgy, hogy közben egy kicsit megdöntjük hátrafelé
7. takarjuk le a kalácsot egy olyan konyharuhával, amibe nem ragad bele, majd kelesszük ismét, kb. fél órát, közben készítsük el a kenéshez a mázat, egy kis pohárkában keverjük össze a porcukrot a vízzel
8. amikor letelt a második kelesztés, kenjük meg a kalács felső tésztarétegét (ami nem a vágott éle, ahol a töltelék van) és 180 fokos sütőben süssük aranybarnára 20-22 perc alatt (nagyobb kalácsnál ennél hosszabb lesz a sütési idő)

Praktikák:
- ha nincs kéznél őrölt zöld kardamom, anélkül is remek
- a tésztát lehet turbózni egy pici kezeletlen és alaposan megmosott narancs-, vagy citromhéjjal