vasárnap, február 27, 2022

Aszalt gyümölcsös kosárka (tejtermék és tojásmentes, vegán)

A mince pie eredete a 13. századra vezethető vissza, tradicionális karácsonyi édesség, melynek fűszerezése (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió) a három napkeleti bölcset szimbolizálja.

A tölteléket kihűlt állapotában kell használni, hogy ne olvassza fel a tésztát, ezért érdemes egy nappal korábban elkészíteni és hűtve felhasználni. Ráadásul így megoszlanak a feladatok és tényleg nagyon gyorsan elkészíthető ez a finom és dekoratív édesség.

MINCE PIE (vegán) 20 db 6 cm-es kosárka formára

 

töltelék:

300 g hámozott, reszelt alma (kb. 400 g-ból lesz)

50 g mazsola
25 g aszalt vörös áfonya

25 g aszalt sárgabarack

40-50 g cukor (nyers nád) az almától függően

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

csipet frissen reszelt szerecsendió

1 teáskanál frissen facsart citromlé

2 evőkanál víz

 

tészta:

100 g hideg kókuszzsír

80 g porcukor (nyers nád)

125 g finomliszt

125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 g sütőpor (foszfátmentes)

csipet só (természetes, nem finomított)

1 teáskanál frissen facsart citromlé

0,5 dl víz

 

1. állítsuk össze a tölteléket (ha tehetjük, előző nap, de legalább annyival a tészta készítése előtt, hogy legyen ideje teljesen kihűlni), ehhez áztassuk forró vízbe a mazsolát és az áfonyát, vágjuk apró kockára az aszalt sárgabarackot és pucoljuk meg, majd reszeljük le tökreszelőn az almát egy kis főzőedénybe

2. nyomkodjuk ki a mazsolát és az áfonyát, adjuk a barackkal, a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel a reszelt almához, öntsünk alá 2 evőkanálnyi vizet és gyakori keverés mellett pároljuk, amíg az alma megpuhul és elpárolog alóla a lé is (ekkor ízlés szerint még adhatunk hozzá citromlevet, cukrot, vagy fűszereket), majd hagyjuk teljesen kihűlni

3. kókuszzsírral kenjük ki a kosárka sütőformákat (a kenéshez nem kell hideg zsír, de a tésztához használtat addig tartsuk a hűtőben, amig elkezdünk dolgozni vele) és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

4. a tésztának akkor kezdjünk neki, amikor a töltelék már hideg, konyhai aprítóval morzsoljuk össze a hideg kókuszzsírt a lisztekkel, majd tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, a csipet sót

5. keverjük össze a citromlét a vízzel és gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát (ügyelve, hogy ne olvassza meg nagyon a kókuszzsírt a kezünk)

6. tegyük a tésztát lisztezett felületre, nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra és 6 cm-es pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a kosárka alapját, majd óvatosan béleljük ki a kókuszzsírral kikent formákat (nem kell erősen benyomkodni a tésztát, csak finoman beleigazítani a formába, sütés közben szépen felveszi az alakját)

7. osszuk el a tölteléket a tésztakosárkákban, majd a maradék tésztát gyors mozdulatokkal összenyomkodva és kinyújtva, szúrjuk ki a csillagokat és tegyük a töltelék tetejére (a csillagok sarkait enyhén, finoman nyomjuk a tésztakosárka pereméhez)

8. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (ne legyen barna a tészta, épphogy kapjon egy pici színt)

9. várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a gyümölcsös kosárkák, majd a formát picit megnyomva, megmozgatva borítsuk ki belőlük

 

Praktikák:

- a kosárkák tetejét 5 cm-es pogácsa szaggatóval is készíthetjük, ebben az esetben a tésztakorongba vágjunk egy pici x-et, hogy a gőz tudjon távozni

- másféle aszalványokkal és fűszerekkel is készíthető


Itt is mi szorgoskodunk:

vasárnap, február 06, 2022

Zebracsíkos sütemény (tej- és tojásmentes, vegán)

Villantós, de nagyon gyorsan elkészülő sütemény. A különböző színű részek eltérő lisztből is (pl. a sötét rétegben nagyon jól el lehet rejteni a teljes kiőrlésű lisztet) és azonos, vagy más fűszerezéssel is finomak.

A jelenlegi receptben a világos massza sima liszttel narancsosan, a sötét rész teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és instant kávéval készült, de tényleg csak a képzelet a határ (készítettem már kínai ötfűszerrel is a sötétebb részt).

A csíkokat a két eltérő színű réteg folyamatosan váltott, középpontra öntésével lehet elérni, amihez célszerű a keverékeket mérőkancsóban elkészíteni, azzal tényleg gyerekjáték a mintázás. Kisebb sütőformánál látványosabb csíkot lehet elérni, nagyobb formánál vékonyabb, jobban elterül a tészta.

ZEBRACSÍKOS SÜTEMÉNY   20-22 cm átmérőjű sütőformára

világos tészta:
100 g sima liszt
50 g cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
4 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g olaj (hidegen sajtolt, v. extra szűz)
125 g víz (pl. 1 narancs leve felvizezve)
1 mokkáskanál friss facsart citromlé

sötét tészta:
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
4 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g olaj (hidegen sajtolt, v. extra szűz)
125 g víz
2-3 mokkáskanál instant kávé (lehet cikória is)
1 mokkáskanál friss facsart citromlé

1. készítsünk elő 2 csőrős mérőkancsót, tegyük az egyiket a konyhai mérlegre és mérjük ki a világos tészta száraz összetevőit (liszt, cukor, szódabikarbóna, sütőpor) és keverjük homogénre
2. folytassuk a nedves összetevőkkel, adjuk hozzá a 125 g-ra hihított facsart narancslevet, az olajat és a citromlevet, majd manuális, kézi habverővel keverjük össze csomómentesre
3. a másik mérőkancsóban készítsük el a sötétebb tésztát (mérjük ki a száraz összetevőket és a vízzel, citromlével, olajjal keverjük homogénre)
4. olajozzuk ki a sütőformát és kb. 0,5-1 deciliterenként váltogatva a két tésztát öntsük egymás közepébe 
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 25-30 perc alatt