szerda, március 28, 2018

Édesköményes, olívás, gyors taralli (tej- és tojásmentes, vegán)

A taralli egy gyűrű alakú olasz rágcsálnivaló, melyet jellemzően fehér boros, főtt, majd sült tésztával készítenek édes és só változatban egyaránt.

Ez a kisebb méretű (tarallini) változat, a tésztája vízzel készítve és olívaolajjal, illetve édesköménnyel ízesítve, főzés nélkül, csak sütve. Nagyon gyorsan elkészül még a formázással is és kitűnő, számtalan fűszerezéssel variálható nasi.

ÉDESKÖMÉNYES, OLÍVÁS TARALLI(NI) (tej- és tojásmentes, vegán) kb. 40 db 

100 g tönköly fehérliszt
4 g finomra őrölt só (természetes)
5 g sütőpor
1 teáskanál őrölt édeskömény mag
40 g víz (vagy fehér bor)
30 g olívaolaj (extra szűz)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
2. mérjük ki a szárazanyagokat egy tálba és keverjük össze homogénre
3. öntsük hozzá a vizet és az olajat, majd gyúrjuk össze a tésztát (enyhén ragacsos, könnyen formázható)
4. diónyi méretűre adagolva sodorjuk kb. 0,5 cm vékonyra a tésztát és 7-8 cm-es darabokból formázzunk karikát (a 2 végét összeillesztve)
5. tegyük a bélelt tepsire és az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára, majd a sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.

Praktikák:
- víz helyett fehér borral is készíthető a tészta
- más fűszerrel, vagy fűszer nélkül is variálható