szombat, május 23, 2015

Karalábéfőzelék kapros gombóccal

Ez a finomság sokféle változatban készíthető el:
- laktózérzékenyek habarás helyet vegyenek ki 1-2 merőkanállal a főzelékből, botmixerrel pürésítsék, majd azzal sűrítsék a főzeléket (ha csak a gluténmentesség a cél, akkor a pürésített részhez keverhetünk 1-2 evőkanál tejfölt is),
- húsmentesen étkezők a gombócot készítsék (GMO mentes) szójagranulátummal.

Kezdhetném úgy a receptet, hogy vegyél 1 fej karalábét, mivel a heti piaci körúton sikerült egy 1 kg-os gigantikus, ugyanakkor zsenge, zamatos karalábét kapni... Hatalmas önuralom kellett hozzá, hogy ne nassoljuk el nyersen az egészet.

KARALÁBÉFŐZELÉK KAPROS GOMBÓCCAL 4 személyre

főzelék:
1 kg karalábé
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű, vagy durum)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj (extra szűz)

gombóc:
10 dkg rizs
10 dkg szójagranulátum (vagy 50 dkg darált hús)
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tojás (bio-, vagy szabadtartású)
6 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű, vagy durum)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
kapor (ízlés szerint, de jó sokat elbír a gombóc)

Előkészítés:
- főzzük meg a rizst
- áztassuk be a szójagranulátumot

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a karalábét vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra, a vöröshagymákat szeljük apróra
2. olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát (adjunk hozzá egy csipet sót, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. adjuk a hagymához a felkockázott karalábét, fűszerezzük (só, bors, babér), majd öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi és fedő alatt főzzük, amíg megpuhul
4. szeljük apróra a petrezselymet és készítsük el a habarást, keverjük össze a tejfölt a liszttel és 2-3 evőkanál vízzel csomómentesre
5. ha megfőtt a karalábé, húzzuk félte a tűzről, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a habarást és a petrezselymet, majd forraljuk össze, amíg kissé besűrűsödik
6. tegyünk fel főni vizet a gombócok kifőzéséhez (a gombóc elkészíthető addig, amíg fő a főzelék)
7. a gombóchoz keverjük össze a kifőzött rizst, a kinyomkodott szójagranulátummal (darált hússal), adjuk hozzá a finomra szelt vöröshagymát és reszeljük hozzá a fokhagymát, fűszerezzük (só, bors, kapor), majd kóstoljuk meg és állítsuk be a fűszerezést, ha még szükséges
8. adjuk a tojásokat és a lisztet a rizses keverékhez és alaposan dolgozzuk össze és nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd, ha forr a főzővíz, főzzük ki a gombócokat (ha feljönnek a víz felszínére, 1-2 perc múlva ki is vehetjük)
9. a gombócok tálalhatók külön is, de a kész főzelékbe is beletehetjük

Praktikák:
- laktózmentes készítéshez önmagával pürésítve készítsük a főzeléket,
- a főzelékbe is lehet tenni kaprot, nagyon jól illik hozzá