hétfő, március 02, 2015

Mákos, mazsolás, zabpelyhes tönkölykeksz

Ismét egy újabb keksz variáció...

 MÁKOS, MAZSOLÁS, ZABPELYHES TÖNKÖLYKEKSZ 4 cm-es kiszúróval 70 db (mintától függ)

10 dkg vaj (ghí)
10 dkg cukor (nyers nád)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású) 
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg zabpehely (kislevelű)
5 dkg darált mák
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja (kezeletlen!)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt vanília
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)

1. áztassuk be a mazsolát vízbe
2. egy lábosban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és a tojást, majd keverjük össze alaposan, krémesre
3. adjuk a keverékhez a mákot, a kinyomkodott mazsolát, a citromhéjat, a lisztet, a sütőport és keverjük össze, majd 15-20 percre tegyük a hűtőbe a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen (kissé visszakeményedik a vaj)
4. ha letelt a hűtési idő, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), majd szedjük a tésztát lisztezett felületre és nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, szaggassuk ki a kívánt méretű kekszeket és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. süssük a kekszeket 10 percig, majd zárjuk el a hőt és hagyjuk további 10 percig száradni a meleg sütőben a kekszeket (ha több tepsivel dolgozunk, először süssük végig minden tepsi esetében a 10-10 percet, majd zárjuk el a sütőt és az összes tepsit tegyük vissza egyszerre a 10 perc száradásra)

Itt is mi szorgoskodunk: