Sokkal kevesebb jelenlétet igényel az elkészítése, mint ami elsőre látszik és nagyon finom az eredmény...
KAKAÓS CSIGA 10-12 db
tészta:
40 dkg tönköly fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg cukor (nyers nád)
2,5 dl víz
csipet só (természetes, nem finomított)
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1 csomag porélesztő
töltelék:
5 dkg cukrozatlan kakaó (karob)
5 dkg reszelt étcsokoládé (lehet ez is kakaó)
5 dkg reszelt étcsokoládé (lehet ez is kakaó)
1/4 tonkabab (opcionális)
csipet őrölt fahéj (opcionális)
4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. adjuk a liszthez a cukrot, keverjünk el benne egy csipet sót, majd szórjuk bele az élesztőt
2. öntsük hozzá a vizet az olajat, majd gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, melyet lefedve kelesszünk duplájára
3. amíg kel a tészta, keverjük össze a reszelt csokoládét, a kakaót a porcukorral, adjuk hozzá a csipet fahéjat és reszeljük bele a negyed tonkababot
4. ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-5 mm vékony téglalapra (a tekerés irányával párhuzamos rész legyen kb. kétszer olyan hosszú, mint a merőleges oldal, minél többször tudjuk feltekerni a tésztát, annál szebb lesz a csiga)
5. ha kinyújtottuk a tésztát, ecsettel kenjük be olajjal, majd osszuk el egyenletesen a kakaós keveréket a felületen
6. tekerjük fel, mint a bejglit, majd ujjnyi szeletekre vágjuk fel úgy, hogy minden első vágásnál ne vágjuk át teljesen a tésztát, mert így szét tudjuk hajtani a képen látható formára
7. tegyük a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk újra duplájára kelni (kb. 15-20 perc), majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (10-15 perc)
Praktikák:
- készíthető fahéjas cukorral is, illetve más fűszerezéssel (pl. vanília, szegfűszeg)
- készíthető fahéjas cukorral is, illetve más fűszerezéssel (pl. vanília, szegfűszeg)