vasárnap, február 02, 2014

Daragaluska

Levesesek vagyunk, bármikor, (szinte) bármilyet.
Szívesen kísérletezünk is, de a hagyományos, vagy akár egyszerű receptek is jöhetnek.

Egy könnyed zöldségleves készült éppen, amikor eszembe jutott, hogy jól illene bele egy finom daragaluska. Keresgéltem a neten a receptek között, de szinte mindenhol csak annyit találtam, hogy ne legyen folyós, ne legyen kemény, nagyjából ilyen, ízlés szerint olyan legyen...

Ritkán szoktam egy alkotórészt külön receptben megírni, de úgy éreztem, másnak is segítségére lehet, ha nem kell kísérleteznie, így többször elkészítve, lemérve az összetevőket megszületett ez a rendhagyó recept.


DARAGALUSKA 4 személyre

2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
10 dkg búzadara (teljes kiőrlésű tönköly)
1 mokkáskanál só (nem finomított)

1. verjük fel a tojást egy villával, majd adjuk hozzá a búzadarát, a sót és keverjük össze csomómentesre
2. tegyük a masszát a hűtőbe 1 órára, hogy a búzadara megszívja magát (a pihentetés alatt 2-3 alkalommal keverjük át)
3. ha letelt az 1 óra pihentetés, tegyünk fel melegedni főzővizet 1 teáskanál sóval, majd várjuk, amíg elkezd lobogva forrni
4. ha forr a főzővíz, egy evőkanál segítségével "szaggassuk" ki a galuskákat úgy, hogy minden darab előtt mártsuk a kanalat a forró vízbe (így nem ragad rá a massza) és egy darab galuska ne legyen nagyobb, mint a kanálfej fele
5. az edény aljára süllyedt galuskákat óvatosan emeljük meg a szaggató kanállal, ha pedig feljöttek a galuskák a víz tetejére, 3-4 percig főzzük, majd vegyük ki szűrőkanállal

 Praktikák:
- mindig külön vízben főzöm ki a galuskát (nem a forrásban lévő levesben), így elkerülhető, hogy az esetlegesen széteső galuska a levest elrontsa,
- érdemes a levestől külön tárolni a kifőtt galuskát, így a leves tovább eltartható
- ha nem fogyasztjuk el frissen a galuskát, akkor tároljuk lefedve (nem száradjon ki) a hűtőben
- próbáltam a galuska masszát aprított petrezselyemmel, úgy is nagyon finom