csütörtök, május 30, 2013

Citrompite

Alapvetően ez egy klasszikus francia desszert... lenne, azonban azt tapasztaltam, hogy finomabb a pitetészta, ha nem teszek bele tojást (legalább is, azokkal az alapanyagokkal -teljes kiőrlésű liszt, nyers cukor-, amelyeket szeretünk).

Az azonban biztos, hogy akár klasszikus, akár nem, akár francia, akár nem, nagyon finom a citrompite ezen variációja (Neil Perry receptje inspirálta).


CITROMPITE 20 cm átmérőjű formára (egészségesebb összetevők)

tésztához:
22 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg vaj (ghí)
8 dkg cukor (nyers nád)
kb. 1/2 dl víz -liszttől függ

töltelékhez:
3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
15 dkg cukor (nyers nád)
1,5 dl citromlé (frissen facsart)
1,5 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy a hőálló tálat
2. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva (liszttől függ, hogy mennyit vesz fel) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
3. enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőforma méretére és terítsük el egyenletesen az előkészített formában, majd süssük elő a pitetésztát 15 percig 180 fokon (ha letelt a 15 perc, vegyük ki a sütőből a tésztát, ha a tésztában hólyag képződött sütés közben, akkor óvatosan szúrjuk ki és nyomjuk ki alóla a forró levegőt - aki szeretné, az elősütést végezheti nehezékkel is, terítsen sütőpapírt a tésztára és a közepébe szórjon száraz babot, vagy rizst)
4. amíg a tészta elősül, készítsük el a krémet, a tojásokat a cukorral keverjük habosra, majd a facsart citromlevet és a lisztet is keverjük el csomómentesre
5. töltsük a krémet egyenletesen a tészta közepébe, süssük 180 fokon 15 percig, majd 160 fokon még 10 percig
6. kihűlve tálaljuk

Praktikák:
- a tésztába tehetünk egy csipet őrölt fahéjat, vagy szegfűszeget is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és nyers nádcukorral készült