kedd, január 15, 2013

Mangó-datolyaszilva-chili chutney

Az érett mangó különleges ízéhez remekül társul a sárgabarackra emlékeztető datolyaszilva, az összhang pedig egy kis pikáns chilitől lesz teljes.

A datolyaszilva Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. A gyümölcsnek magas az A-, C-, P-vitamin tartalma, ezen kívül tartalmaz még B1-, B2-, E vitamint is és jelentős mikroelem tartama miatt gyógynövénynek tartják.
Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként, de még bort és likőrt is készítenek belőle.


MANGÓ-DATOLYASZILVA-CHILI CHUTNEY

1 db mangó
1 db datolyaszilva
1 db chili (madárszem, vagy piros thai)
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehér balzsamecet
4 dkg cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt koriander
1/2 lime leve

1. pucoljuk meg a datolyaszilvát és a mangót, majd kockázzuk fel a szilvát és vágjuk le a magjáról a mangót
2. a gyümölcsöket és a többi hozzávalót tegyük egy lábosba és közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni
3. botmixerrel pürésítsük, majd forraljuk, amíg besűrűsödik
4. ha kihűlt, tegyük befőttes üvegbe és tároljuk hűtőben

Praktikák:
- balzsamecet helyett használható 6 %-os fehérborecet
- tetszőlegesen bármilyen chili használható