kedd, október 09, 2012

Lazacfasírt

Még egy recepttel adós voltam, a Rachel Allen könyvtesztből, ez pedig a lazacfasírt...
Érdemes ezt az ételt valamilyen kevésbé intenzív ízű, filézett halból elkészíteni, mert bár gazdag ízvilágú a fűszerezése, a fasírtban kifejezetten domináns a lazac jellegzetes íze.
Aki pedig a lazacot választja, annak érdemes a halasnál a csontvázon maradt húst kérni, mivel a filézéskor bőséggel marad a csontvázon, ráadásul kevésbé zsíros és töredéke az ára a szeletnek (egyébként is aprítani kell a receptben, így a munka is kevesebb vele).
LAZACFASÍRT 4 személyre
 
35 dkg lazachús
3,5 dkg vaj (ghí)
3 gerezd fokhagyma
10 dkg kenyér héj nélkül
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál facsart citromlé
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál szárított (vagy friss) kapor
1 db lilahagyma
1 db chili (3-4 cm-es)
csipet só (nem finomított)
tört bors
sütéshez:
extra szűz olívaolaj
1. a kenyeret beáztatjuk, a hagymákat megtisztítjuk és készítsük elő az összetevőket
2. kockázzuk fel a lazacot, szeljük nagyobb darabokra a hagymákat és alaposan nyomkodjuk ki a kenyeret
3. tegyünk minden hozzávalót (tojáson kívül) az aprítógépbe és keverjük össze, majd adjuk hozzá a megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött tojást, gyúrjuk össze a masszát alaposan, majd evőkanálnyi adagonként formázzunk gombócokat
4. melegítsünk egy serpenyőben annyi olajat, hogy a pogácsák magasságának a feléig érjen, majd süssük aranybarnára a fasírtokat, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges olajat és tálalható

Praktikák:
- más, filézett hallal is készíthető
- friss fűszernövényekkel (petrezselyem, koriander, kapor) is finom