vasárnap, április 15, 2012

Flódni (ihlette) torta

A bejgli készítésekor eszembe jutott, hogy flódnit is kellene készíteni, de mégsem akartuk több hétig a dió-mák kombinációt :-)
Végre eljött az alkalom, vagyis a "...most már ennénk valami diósat!" és eszembe jutott, hogy betettem a fagyasztóba a maradék mákot és diót. Minden összeállt a flódni készítéséhez, illetve szinte minden, mivel almát elfelejtettem venni, sebaj, volt körte...

FLÓDNI (ihlette) TORTA
18-as zsúrtorta (egészségesebb összetevők)

tészta:
25 dkg liszt (tönköly fehér, teljes kiőrlésű tönköly)
12,5 dkg vaj
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
0,5 dl fehér bor -lehet víz is

diós töltelék:
10 dkg darált dió
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
4 evőkanál baracklekvár (házi)

mákos töltelék:
5 dkg darált mák
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
4 evőkanál szilvalekvár

körtés töltelék:
2 nagyobb (kb. 35 dkg) körte
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 citrom reszelt héja
1/2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál zabkorpa -lehet morzsa is

1. a tészta összetevői közül morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, adjuk hozzá a cukrot
2. egy kis tálban verjük fel a tojást és 3/4 részét adjuk a lisztes keverékhez (a maradékkal fogjuk lekenni a torta tetejét), majd a borral gyúrjuk össze a tésztát (lágy lesz) és tegyük hűtőbe, amíg a töltelékeket elkészítjük
3. keverjük össze a diós töltelék hozzávalóit egy kis lábosban és közepes lángon főzzük össze (akkor jó, ha elkezd "köpködni"), majd ugyanezt tegyük meg a mákos töltelékkel is
4. tisztítsuk meg a körtét és reszeljük le egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom héjat, a fahéjat és főzzük addig, míg elfő a leve, majd keverjük bele a zabkorpát
5. vegyük ki a hűtőből a tésztát, gyúrjuk át és lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, majd a tortaforma kapcsos peremével "szúrjuk ki a tésztalapokat, addig ismételve, amíg 4 db lapunk lesz (az utolsót sodrófával nyújtsuk kör alakúra és igazítsuk a formához
6. vajazzuk ki a tortaformát és tegyük le az első lapot, terítsük el rajta a diós réteget, tegyük rá a második tészta lapot, arra terítsük el a mákos réteget, majd jön a harmadik lap, arra a körte réteg, végül a negyedik lap, melyet kenjük meg a maradék tojással és hústűvel szúrjuk meg a tetejét (a gőz tudjon távozni sütés közben)
7. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 40-45 perc alatt süssük meg a tortát

Praktikák:
- ha nagyobb adagban készítjük, lehet egy külön szilvalekváros réteg is
- eredetileg almával készül (körte helyett)
- a képen látható torta fele-fele arányban teljes kiőrlésű tönköly és tönköly fehér liszttel, valamint xilittel készült