A túrógombóc diókabátban sikere kapcsán arra gondoltam, hogy miért ne lehetne ezt a finomságot gluténmentes változatban is elkészíteni :-)
GLUTÉNMENTES TÚRÓGOMBÓC 8 db (egészségesebb összetevő)
25 dkg túró
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tejföl
7 evőkanál kukoricadara
1 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 citrom héja
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
tálaláshoz:
lekvár (házi), tejföl
porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1. törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a tejfölt, a kukoricadarát, a fahéjat és a citrom reszelt héját (alaposan mossuk meg előtte), majd tegyük a masszát a hűtőbe pihenni 2 órát
2. ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe
3. amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből
4. ízlés szerint tejföllel, porcukorral, lekvárral tálaljuk
Praktikák:
- evés előtti este is elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig (lefedve, ne száradjon ki)
- készíthetünk édes tejfölt cukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja joghurttal
25 dkg túró
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tejföl
7 evőkanál kukoricadara
1 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 citrom héja
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
tálaláshoz:
lekvár (házi), tejföl
porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1. törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a tejfölt, a kukoricadarát, a fahéjat és a citrom reszelt héját (alaposan mossuk meg előtte), majd tegyük a masszát a hűtőbe pihenni 2 órát
2. ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe
3. amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből
4. ízlés szerint tejföllel, porcukorral, lekvárral tálaljuk
Praktikák:
- evés előtti este is elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig (lefedve, ne száradjon ki)
- készíthetünk édes tejfölt cukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja joghurttal
Itt is mi szorgoskodunk: