hétfő, január 09, 2012

Kókuszos mandula keksz chia maggal (tej- és gluténmentes)

Ismét tesztelés... Az utóbbi időben több új, érdekes termékkel kerültünk kapcsolatba, a soron következő alany az azték zsálya, vagyis chia mag, egy recept készítésre felkérés kapcsán épp ezt a csodát kell tesztelnünk :-)

Az aztékok ősi kincse a 3 fő táplálék közé tartozott már ie. 3500-ban használták gabonaként, olaj-, valamint test festék alapanyagként, de még adóként is chia magot adtak a leigázott népek az uralkodónak, illetve vallási szertartásokban is szerepe volt.

A chia mag nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot, többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega-3, omega-6 és omega-9) gazdag. Magas benne a természetes rost, fehérje és ásványi anyag tartalom, könnyen emészthető formában tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, ráadásul természetes formájában gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Meglepően gazdaságos, 1-2 evőkanálnyi mennyiséget elegendő használni, fogyasztható bárhogyan, levesekben, salátákban, köretekben, müzliben, kásákban, süteményekben, kenyerekben (stb.), de akár citromlével és mézzel limonádéban is.

Ez a sütemény kevésbé keksz állagú (bár sütés napján ropogós), belül, illetve másnap gyermekkorunk mandulás csókjára emlékeztet (HeF nagy örömére...), kissé ragacsos állagú :-)


KÓKUSZOS MANDULA KEKSZ CHIA MAGGAL
(tej- és gluténmentes) 10-12 db

15 dkg mandulaliszt
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor (nyers nád, nyírfa)
1 mokkáskanál vanília kivonat
1/2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál chia mag
2 db tojásfehérje

1. keverjük össze a száraz anyagokat (mandulaliszt, kókuszreszelék, porcukor, fahéj), majd adjuk hozzá a vanília kivonatot (vaníliapor és vaníliás cukor is megfelelő)
2. mossuk meg és külön tálban felütve válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket adjuk a száraz anyagokhoz és alaposan keverjük össze
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és olajozzuk (ha nem cél a tejmentesség, akkor vajazzuk) ki a tepsit
4. evőkanálnyi mennyiségekből -nedvesített kézzel- formázzunk golyókat, melyeket a tepsire téve lapítsuk egyenletes 0,8-1 cm magasságú korongokká
5. a 3. pontban írt hőfokon süssük 10-12 perc alatt aranybarnára, majd hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- mandulaliszt készítése a legegyszerűbben: tisztított, szeletelt mandulát kávédarálóval megdaráljuk
- chia mag nélkül és más olajos magból (pl. kesudió, dió, mogyoró, stb.) is készíthető
- a sárgáját hűtőben tároljuk felhasználásig