szerda, szeptember 07, 2011

Középpontban a szederlekvár, ínyenc saláta és sült túrótorta

Szuper-óriási-kellemes meglepetés ért a napokban. A Béres Egészségtár felkért, hogy írjak lekváros receptet a szeptemberi Hírlevélbe.
Amellett, hogy szívesen és szeretettel osztom meg a receptjeimet mindenkivel, mégis jól esik, amikor valamilyen formában visszajelzés érkezik, hogy szeretik, kedvelik, vagy akár csak inspirációként szolgált...

Szeretném is gyorsan megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem azt a sok-sok visszajelzést, kérdést, kérést, melyet Tőletek kapok, továbbra is örömteli főzőcskézést kívánok :-)


ÍNYENC SALÁTA SZEDERLEKVÁRRAL
(2 személyre)

1 db camembert sajt
1 db cékla
1 zacskó ruccola saláta
1 evőkanál olívaolaj
szederlekvár
szeletelt mandula

1. hevítsünk fel egy serpenyőt és egy marék mandulát pirítsunk aranybarnára, majd öntsük ki egy tálba
2. tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, amint újra felhevült, öntsük bele az olívaolajat, majd a camembert sajt mindkét oldalát süssük kérgesre 1-2 perc alatt
3. ezt követően süssük szintén 1-1 percig a megtisztított és vékonyra vágott céklaszelet mindkét oldalát
4. halmozzunk tálra egy marék salátát, tegyük rá a céklaszeletet, a sajtot, majd tetszés szerint a lekvárból és szórjuk meg pirított mandulával

Praktikák:
- készíthető más típusú salátával (madársaláta, jégsaláta, endívia, stb.)
- nyers mellett cékla savanyúsággal is finom
- jól illik még a salátához a balzsamecet, pirított fenyőmag, vagy dió és a füge lekvár


SZEDERLEKVÁRRAL SÜLT TÚRÓTORTA (zsúrtorta)

10 dkg zabkeksz
5 dkg olvadt vaj
25 dkg túró
10 dkg nádcukor
2 dkg liszt
1/2 citrom héja
1 kicsi doboz tejföl
1 egész tojás
3 evőkanál szederlekvár

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tortaformát
2. daráljuk le a kekszet és öntsük rá az olvadt vajat, keverjük össze alaposan, majd nyomkodjuk egyenletesen elosztva a kivajazott tortaforma aljába
3. tegyük be a sütőbe és 5 percig süssük
4. a túrót, cukrot, lisztet, citrom héját, tejfölt, tojást alaposan keverjük össze, majd a keveréket öntsük az elősütött keksz alapra
5. kanalazzuk a krém tetejére a lekvárt, majd a felszínen kissé keverjük a krémbe
6. süssük tovább a tortát 30-35 percig, amíg a túrós krém aranybarna lesz (a közepe egy kissé remegni fog, de ahogy kihűl megszilárdul és kellemesen krémes lesz)

Praktikák:
- készíthető más lekvárral, de anélkül is finom
- ne süssük túl a tortát, akkor jó, ha gyengén megmozgatva a formát, a közepe még kissé remeg, ha kihűl, megszilárdul
- érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek