vasárnap, augusztus 21, 2011

Szójapörkölt

Régen sem igazán voltam húskedvelő, de amióta tudatosan nem eszem húst nem is hiányzik. Elismerem, hogy így könnyű helyzetben vagyok, emiatt nem is nagyon keresgéltem, próbálgattam a hús alternatívákat.
HeF-re tekintettel, aki nagy ritkán (értsd félévente egyszer) még eszik húst, úgy éreztem, hogy szívesen letesztelem a szójakockát...
Pörköltnek készítettem el ügyelve arra, hogy gondosan előkészítsem az ízletes alapot, így kifejezetten finom, teljesen megtévesztően sertéspörkölt ízű lett :-)
Mi kölessel ettük...

SZÓJAPÖRKÖLT 4 személyre

20 dkg szójakocka
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db paprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál olívaolaj
só (himalája)
tört bors

Előkészítés: a szójakockákat áztassuk be vízbe minimum 2 órára, de ha van rá idő, lehet egy éjszakára is

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk fel, a paprikát szeljük csíkokra
2. szűrjük le és nyomkodjuk ki alaposan a szójakockát
3. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot és főzzük pár percig, amíg egy kevés levet enged
4. szórjuk meg pirospaprikával és reszeljük rá a fokhagymát (intenzívebb így az íze, mintha szelnénk), forgassuk össze
5. adjuk hozzá a paprikát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje
6. időnként átkeverve, fedő alatt főzzük a pörkölt alapot, amíg a hagyma kezd kissé szétfőni (kb. 20 perc)
7. adjuk az alaphoz a kinyomkodott szójakockát, keverjük össze, majd (ha szükséges) öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy 3/4-ig lepje el a szóját
8. forraljuk össze, közben sózzuk, borsozzuk, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk

Praktikák:
- jól illik hozzá a kömény és a petrezselyem is
- a képen látható szójapörkölt körete köles