péntek, június 24, 2011

Banános-mazsolás sütemény

Sikerült nagyobb adag banánt vásárolnom, mint amekkora a banánevő-kapacitásunk, azonban csak zöldes-sárgán szeretjük és amikor teljesen besárgult, bizony csak tologattuk jobbra-balra :-)
Már majdnem megpecsételődött az utolsó darab sorsa, de szerencsére eszembe jutott, hogy a mákos kevert sütemény alapján készülhetne belőle egy banános változat...

BANÁNOS-MAZSOLÁS SÜTEMÉNY 4 személyre (egészségesebb összetevők)
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
5 dkg zabpehely
1 db banán
1 marék mazsola
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 dl tej (gabonatej, de vízzel is készíthető)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olivaolaj (extra szűz)

1. tisztítsuk meg és szeljük apróra a banánt
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tepsit, majd készítsünk elő egy mérő- és egy keverőtálat
3. a mérőedényben keverjük össze a nedves hozzávalókat (tej, olaj és tojás)
4. a keverőtálban keverjük össze a száraz összetevőket (liszt, zabpehely, cukor, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj) adjuk hozzá a felszelt banánt, a mazsolát és öntsük hozzá a nedves összetevőket, majd alaposan dolgozzuk össze
5. öntsük a masszát az előkészített tepsibe és terítsük el egyenletesen, majd a 2. pontban írt hőfokon süssük 30 percig

Praktikák:
- lehet bele gyümölcs és mazsola helyett mákot, majd a kihűlt tésztát házi lekvárral tölteni
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült

Itt is mi szorgoskodunk: