péntek, április 15, 2011

Medvehagymás pogácsa

Amikor elkezdődött az organikus fürdőgolyó gyártása, sokat jártunk kézműves vásárra, beszélgettünk, gyűjtöttük az információt a vásárlóktól, kinek, mi a fontos egy kozmetikumban. Ezekre az alkalmakra mindig készítettem valami útravalót, melyet magunkkal tudunk vinni, ráadásul épp dübörgött a medvehagyma szezon, így egyértelmű volt, hogy medvehagymás pogácsa készüljön.

Tanakodtam azon, hogy a medvehagymát kelesztés előtt tegyem-e a tésztába, vagy szaggatás előtt, azonban győzött a praktikum és a gyorsaság, apróra szelve a liszt közé keverve bekerült a dagasztóképbe... Finom, jellegzetes, a pogácsához nagyszerűen illő ízt kölcsönöz.

Olívaolajjal készített borsos változatban talán még finomabb a medvehagymás pogácsa :-)

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA 20 db

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
35 dkg graham liszt
1 kicsi doboz tejföl
18 dkg vaj
2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 csomag porélesztő
2 dl víz
10 levél medvehagyma

kenéshez:

1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
tetszőleges mag a szóráshoz -opcionális

1. olvasszuk fel a vajat és szeljük apróra a medvehagymát
2. tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet és az olvadt vajat, majd a szárazanyagokat (medvehagymát is) és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
3. ha kész a kelesztés, gyúrjuk át még egyszer, pihentessük 5-10 percig, majd nyújtsuk ki a tésztát 2-3 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen
4. lisztbe mártott pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
5. üssük és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést)
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg aranybarnára a pogácsákat (25-30 perc)

Praktikák:
- a lisztek eltérően viselkednek, ezért, ha száraznak tűnik a tészta dagasztás közben, adjunk hozzá kevés vizet
- lehet a tésztába tenni tetszés szerinti magokat

Itt is mi szorgoskodunk: