szerda, március 09, 2011

Rakott kelkáposzta gombapörkölttel

Ha magunknak készítek ételt, akkor előnyben részesítem a viszonylag rövid hőkezelést igénylő, főként zöldségekből, gabonákból álló finomságokat, azonban nemrég készítettem a szüleimnek rakott kelt, mivel Ők a hagyományosabb ízeket kedvelik.
Be kell valljam, hogy néha tényleg jól esik egy-egy hagyományosabb íz, azonban a legnagyobb igyekezetem mellett is nehezemre esett feledni, hogy az ízletes kellevelek és pikáns rizs között ott bujkált a hús. Még azt a cselt is kitaláltam, hogy nem darált hússal, hanem viszonylag nagyobb kockákra vágva készítettem a rizses húst, de így is nehézkes volt kerülgetni. Korábban említettem, hogy nem szeretem a hús ízét, így bármennyire is ízletes volt az étel, nem volt teljes az öröm.

Elhatároztam, hogy elkészítek egy olyan verziót, amelyet a hagyományos ízeket kedvelők és a (bármilyen okból) húsmentesen étkezők is el tudnak készíteni.
Még azt a műhelytitkot is elárulom a kétkedőknek, hogy annyira hasonlított a gombapörköltes rakott kel íze az eredetire, hogy "vércse" Férjecske észre sem vette a különbséget és az én agyamat is újra és újra emlékeztetni kellett arra, hogy nincs benne hús, bátran falatozhatok. Barna rizses verzióban is kipróbáltam, nagyon finom.

RAKOTT KEL GOMBAPÖRKÖLTTEL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 nagyobb (1 kg körüli) fej kelkáposzta
50 dkg csiperke gomba
20 dkg rizs (barna)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 nagy dobozos tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
1 db tojás (szabadtartású, vagy bio)
2 teáskanál őrölt pirospaprika
só (himalája)
bors
olivaolaj (extra szűz)

1. tegyük fel melegedni a kelkáposzta főzővizét sóval
2. szedjük le a kelkáposzta 1-2 fedőlevelét, vágjuk ki a torzsát, szedjük levelekre, mossuk meg, majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket és főzzük 15-20 percig, ezután szűrjük le
3. kis lángon, kevés sóval tegyük fel főni a rizst (fajtától függően 1,5-2x-es mennyiségű vízzel)
4. amíg a levelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltet, a zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát és a paradicsomot kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük, a fokhagymát kockázzuk apróra (illetve, aki szereti intenzívebben, reszelje le)
5. 1-2 evőkanálnyi olajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot
6. amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, keverjük át alaposan és adhatjuk hozzá a gombát, majd sózzuk, borsozzuk
7. öntsük fel kevés (1,5- 2 dl) vízzel és fedő alatt főzzük, amíg a gomba fogkeményre puhul (ízlés szerint lehet még vizet adni hozzá, de csak miután már fő a gomba, mert még enged vizet)
8. a megfőtt rizst és a gombapörköltet keverjük össze és fedő alatt hagyjuk pihenni 10 percet, így felszívja a pörkölt levét
9. olajozzuk, vagy vajazzuk ki a sütőtálat és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
10. a lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé és egymásra a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni)
11. tegyük az alsó levélsorra a rizses pörköltet, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve borítsuk be a maradék levelekkel
12. keverjük össze a tejfölt a tojással, lehet bele tenni egy kevés sót és borsot, majd egyenletesen terítsük el a felső levélsor tetején
13. a 9. pontban írt hőfokon süssük, amíg a tojásos tejföl aranybarnára sül

Praktikák:
- ízlés szerint változtatható az összetevők mennyisége
- készíthető két rizses réteggel is, ekkor a káposzta leveleket harmadoljuk, a rizses pörköltet felezzük és a középső káposztarétegre is tehetünk tejfölt

Itt is mi szorgoskodunk: