Ebben a salátában az a különleges, hogy a brokkolit egy picit hőkezeljük (tényleg csak egy picit, hogy a vitamintartalmat megőrizzük!), az összes többi hozzávaló zöldséget pedig nyersen adjuk hozzá.
A blansírozás (alapanyag főzése rövid ideig forró vízben) során előcsalogatjuk a brokkoli mélységesen gyönyörű zöld színét és jellegzetes ízét, ugyanakkor megtartjuk fogkemény, roppanós állagát.
Ráadásul a brokkoli magas vitamin és ásványi anyag tartalmú, baktériumölő hatású és a szervezet méregtelenítését is támogatja. Kell ennél több, hogy imádjuk ezt a salátát?
A blansírozás (alapanyag főzése rövid ideig forró vízben) során előcsalogatjuk a brokkoli mélységesen gyönyörű zöld színét és jellegzetes ízét, ugyanakkor megtartjuk fogkemény, roppanós állagát.
Ráadásul a brokkoli magas vitamin és ásványi anyag tartalmú, baktériumölő hatású és a szervezet méregtelenítését is támogatja. Kell ennél több, hogy imádjuk ezt a salátát?
BROKKOLI SALÁTA 4 személyre (egészségesebb összetevők)
50 dkg brokkoli
1 (nagyobb) fej paradicsom
1 (kisebb) fej lila hagyma
só (természetes, nem finomított)
bors
tálaláshoz:
tartármártás (házi)
pirított magvak (sótlan)
1. tegyük fel a brokkoli blansírozó vizet főni kevés sóval, várjuk meg, amíg lobogva forr
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a brokkolit szedjük nagyobb rózsákra, a szárát hámozzuk meg (egészen a világoszöld részig, eltávolítva a fehér szálakat - így nem lesz fás és a húsos szárrész is kitűnően használható), a paradicsomot kockázzuk fel
3. a lila hagymát tisztítás után vágjuk apróra és sózzuk meg 1 teáskanál sóval, majd alaposan keverjük össze (mindenhol érje a só, így mire a brokkoli elkészül, a hagyma selymes, kellemes, enyhén csípős ízű lesz)
4. ha a víz forr, tegyük bele a brokkolit, majd főzzük 8-10 percig (szűken mérjük, ne hagyjunk rá több időt!)
5. szűrjük le a brokkolit, majd várjuk meg, amíg meghűl (ezalatt elkészíthető a tartár és a magok pirítása)
6. a kihűlt brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárat karikázzuk fel, szórjuk meg a hagymával és a paradicsommal is keverjük össze
7. tálaláskor locsoljuk meg tartármártással és szórjuk meg pirított magokkal, tört borssal
Praktikák:
- a "profik" a blansírozás után jeges vízfürdőbe teszik a zöldséget, így megőrizendő a roppanós állagát és a színét, én nem alkalmaztam ezt a technikát, de így is finom maradt...
- ha van maradék zöldség-, vagy hús alaplé, akkor abban blansírozzuk a brokkolit
- tartár nélkül is nagyon finom, így vegánok is elkészíthetik
- a képen látható saláta házi tartárral, pirított (sótlan) napraforgómaggal és kesudióval készült
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a brokkolit szedjük nagyobb rózsákra, a szárát hámozzuk meg (egészen a világoszöld részig, eltávolítva a fehér szálakat - így nem lesz fás és a húsos szárrész is kitűnően használható), a paradicsomot kockázzuk fel
3. a lila hagymát tisztítás után vágjuk apróra és sózzuk meg 1 teáskanál sóval, majd alaposan keverjük össze (mindenhol érje a só, így mire a brokkoli elkészül, a hagyma selymes, kellemes, enyhén csípős ízű lesz)
4. ha a víz forr, tegyük bele a brokkolit, majd főzzük 8-10 percig (szűken mérjük, ne hagyjunk rá több időt!)
5. szűrjük le a brokkolit, majd várjuk meg, amíg meghűl (ezalatt elkészíthető a tartár és a magok pirítása)
6. a kihűlt brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárat karikázzuk fel, szórjuk meg a hagymával és a paradicsommal is keverjük össze
7. tálaláskor locsoljuk meg tartármártással és szórjuk meg pirított magokkal, tört borssal
Praktikák:
- a "profik" a blansírozás után jeges vízfürdőbe teszik a zöldséget, így megőrizendő a roppanós állagát és a színét, én nem alkalmaztam ezt a technikát, de így is finom maradt...
- ha van maradék zöldség-, vagy hús alaplé, akkor abban blansírozzuk a brokkolit
- tartár nélkül is nagyon finom, így vegánok is elkészíthetik
- a képen látható saláta házi tartárral, pirított (sótlan) napraforgómaggal és kesudióval készült
Itt is mi szorgoskodunk: