szombat, november 13, 2010

Sacher torta

A torta eredete az 1800-as évekre nyúlik vissza, így méltán kiérdemelte a tiszteletreméltó klasszikus jelzőt.
Sokáig száraznak és túl unalmasnak gondoltam ezt a tortát, anélkül, hogy megkóstoltam volna, mígnem pár évvel ezelőtt vendégségben kínáltak vele, melyet a közeli, neves cukrászdából hoztak. Az első falat után revideálnom kellett az álláspontomat, két réteg omlós csokoládés tészta ölelte a kellemesen savanykás baracklekvárt, tökéletes egyensúlyban.
A gesztenyekrémes tortám elkészítéséig meg sem fordult a fejemben a házi változat, azonban azóta sem tudtam szabadulni a gondolattól, mennyire hasonlított a tortám íze az általam kóstolt Sacher tortához, így vettem a bátorságot elkészíteni.

Jó döntés volt..., ráadásul figyelve az alapanyagokra, lelkiismeret-furdalás mellőzéssel csemegézhetünk :-)


SACHER TORTA 8 személyes (egészségesebb összetevők)

tészta:
5 dkg étcsokoládé (akár 70 % körüli)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nyers nád)
2 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér tönköly)
1,5 dkg cukrozatlan kakaó (karobpor)
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)

töltelék:
baracklekvár (házi)

máz:
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát
2. olvasszuk fel a tésztához való vajat a csokoládéval
3. válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá csipet sóval
4. a tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, keverjük hozzá a olvadt vajas csokoládét és a kakaót
5. keverjük hozzá a lisztet, a sütőport és a felvert habot óvatosan forgassuk a kakaós masszához
6. öntsük a masszát az előkészített formába és egyenletesen oszlassuk el
7. az 1. pontban írt hőfokon süssük meg a tortát 20-25 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e)
8. formából kivéve, hideg sütőrácson hűtsük ki a tortát, majd vízszintesen vágjuk ketté a tortát és mindkét vágott felületet kenjük meg baracklekvárral, várjuk, míg kissé beszívódik és fordítsuk össze a két lekváros felületet
9. vékonyan kenjük meg a tortat tetejét és oldalát is lekvárral és várjunk pár percet, amíg kissé beszívódik
10. a mázhoz vízgőz fölött (lehet direkt lángon is, csak ne égessük meg) olvasszuk meg a csokoládét a vajja, keverjük homogénre, majd csurgassuk a torta közepére a folyékony csokoládét és a perem felé egyenletesen oszlassuk el (a lefolyó mennyiségből vonjuk be az oldal részét is)
11. tegyük hűtőbe, amíg a máz megdermed

Praktikák:
- a csokoládé bevonása -célszerszám híján- egy széles pengéjű késsel is lehetséges
- a lekvár tetszés szerint változtatható, finom áfonyával is, vagy más savanykás (pl. mirabella) lekvárral is
- a képen látható torta graham liszttel, karobporral, valamint sárgabarack és áfonyalekvár keverék töltelékkel készült