Sütőtök rajongó lévén számtalan felhasználási lehetőségét teszteltem már eme gyönyörűséges, óarany színű zöldségnek.
Most már bizonyosan állíthatom, hogy az édes verziók (sütőtökös sütemények) kevésbé lettek kedveltek nálunk, mint a sós változatok serege.
Újdonságként, mivel rizottót nem túl gyakran készítettem, kipróbáltam a sütőtök és a rizs párosítását, bevált.
Abban biztos voltam az elkészítés kezdetekor, hogy a jó rizottóban a rizs omlósan puha és kellemesen szaftos, pont ilyennek képzeltem a tökéletes rizottót, felkerült a kedvencek közé :-)
Most már bizonyosan állíthatom, hogy az édes verziók (sütőtökös sütemények) kevésbé lettek kedveltek nálunk, mint a sós változatok serege.
Újdonságként, mivel rizottót nem túl gyakran készítettem, kipróbáltam a sütőtök és a rizs párosítását, bevált.
Abban biztos voltam az elkészítés kezdetekor, hogy a jó rizottóban a rizs omlósan puha és kellemesen szaftos, pont ilyennek képzeltem a tökéletes rizottót, felkerült a kedvencek közé :-)
PIKÁNS SÜTŐTÖK RIZOTTÓ 4 személyre (egészségesebb összetevők)
40 dkg tisztított sütőtök (ez kb. 60-70 dkg héjjal, magházzal - ennél az ételnél a kevésbé édes, kereket ajánlom)
20 dkg rizs (barna)
10 dkg kolbász (magas hústartalommal)
5 dkg feketeerdő sonka, vagy bacon
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj (sonka zsírmennyiségétől függ)6-7 dl víz
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors
1. magházától és héjától tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk 2x2 cm-es kockákra
2. a hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk
3. serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát
4. ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük
5. öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá
6. fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek)
7. ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is)
Praktikák:
- a rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos)
- a sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet
2. a hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk
3. serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát
4. ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük
5. öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá
6. fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek)
7. ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is)
Praktikák:
- a rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos)
- a sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet
Recept video
Megjegyzés: a videóban a kolbász helyett garnéla rákot használtunk