Reggelire, vagy kávé mellé szinte mindig található nálunk cookie, így megszámlálhatatlanul sokszor készítettem már. Igyekszem minden alkalommal más fűszert, magokat, gabonákat, pelyheket használni, vagy egyszerűen csak variálom a szárazanyagok arányát, azonban ki merem jelenteni, hogy minden eddigi variációt felülmúlta ez a duplán diós verzió.
Karácsony felé közeledve kacérkodom a gondolattal, hogy egy kevés narancshéjjal igazi ünnepi, mikulásnak kikészíthető lakomát varázsoljak belőle :-)
Karácsony felé közeledve kacérkodom a gondolattal, hogy egy kevés narancshéjjal igazi ünnepi, mikulásnak kikészíthető lakomát varázsoljak belőle :-)
DUPLÁN DIÓS CSOKIS KEKSZ 9-10 db (egészségesebb összetevők)
14 dkg dió, ebből 8 dkg darálva, 5 dkg durvára szelve, mindkettő a tésztába
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 dkg cukrozatlan kakaó (karobpor)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
10 dkg vaj
5 dkg durvára vágott étcsoki (70% körüli)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt 185 fokra (gázsütőnél 4-5-ös fokozat között)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. puha, olvadt vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
4. lisztet, darált és vágott diót, kakaót, szódabikarbónát, sütőport és a felaprított csokit összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és kb 1 cm magas koronggá lapítjuk
7. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni
Praktikák:
- 10 perc sütés után figyeljük, hajlamos megégni a csoki
- annyi verziója van, ahányszor megcsinálod szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabpehely (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- ki lehet hagyni a kakaóport, vagy a csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett mézet is lehet hozzáadni (ekkor is hajlamos megégni)
- tésztába dió helyett más mag
- kiváló reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár csak nasizni is
- a képen látható sütemény graham liszttel és karobporral készült
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. puha, olvadt vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
4. lisztet, darált és vágott diót, kakaót, szódabikarbónát, sütőport és a felaprított csokit összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és kb 1 cm magas koronggá lapítjuk
7. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni
Praktikák:
- 10 perc sütés után figyeljük, hajlamos megégni a csoki
- annyi verziója van, ahányszor megcsinálod szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabpehely (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- ki lehet hagyni a kakaóport, vagy a csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett mézet is lehet hozzáadni (ekkor is hajlamos megégni)
- tésztába dió helyett más mag
- kiváló reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár csak nasizni is
- a képen látható sütemény graham liszttel és karobporral készült