szerda, szeptember 22, 2010

Rozskeksz aszalt áfonyával

Igazából a sült túrótorta "alját" kísérletezem, gyúrt tészta legyen, vagy darált keksz?
Gondoltam mi lenne, ha saját rozsos kekszet darálnék le, így nekiláttam a keksz sütésnek.
Az aszalt áfonya az azonnal fogyasztható néhány darab kiváltsága, a többi picit szárad és megy az alapozásba...

ROZSKEKSZ 16 db (egészségesebb összetevők)

20 dkg rozsliszt (teljes kiőrlésű)
7 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál sütőpor (foszfátmentes)
10 dkg puha vaj
1 tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-5-ös fokozat, 180-190 fok)
2. kibéleljük a tepsit sütőpapírral
3. a puha (olvadt) vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük

4. szárazanyagokat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverjük, majd beleöntjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk (enyhén nedves kézzel könnyebb) és kb. 1 cm magas koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük az 1. pontban írt fokon
7. áttesszük sütőrácsra hűlni, ott fog megkeményedni
Praktikák:
- ha nem torta alapnak készítjük, mehetnek bele még az alábbiak: fahéj, mézeskalács fűszer, apróra darabolt étcsoki, dió, mandula, mogyoró, cukrozatlan kakaópor (egészségesebb változata: karobpor)
- a cukormennyiség csökkentésével lehet hozzáadni mézet, ekkor folyamatosan figyelni kell sütésnél, mert hajlamos megégni
- lehet nagyobb átmérőjű kekszeket is formázni