Sütőtök minestrone leves

Írta Memi vasárnap, augusztus 30, 2020 Nincs hozzászólás

Sütőtök rajongók vagyunk ez nem kérdés, a levestől, a pitéig sokféle receptet készítettünk már, de eddig a minestrone eszünkbe sem jutott. A paradicsom hisztamin tartalma miatt az eredeti recept tiltólistás, de sütőtökkel helyettesítve egy új, elképesztően ízletes változat jött létre.

Mind közül a hokkaido tök a kedvencünk, nemcsak a jellegzetes íze miatt, hanem azért is, mert a héját nem kell megpucolni (puhára fő/sül), elegendő alaposan megmosni és a magházat kikaparni.

 

SÜTŐTÖK MINESTRONE LEVES 4 személyre

 

1 közepes (kb. 70 dkg) hokkaido tök

maroknyi (10 cm körüli) káposzta

2 db sárgarépa

1 db cukkini

1 db zellerszár

1/2 teáskanál citromlé

50 g mini cső durum tészta

2 teáskanál snidling

1 teáskanál kakukkfű

1/2 teáskanál rozmaring

1/2 teáskanál borsikafű

csipet tört bors

só (természetes, nem finomított)

2-3 evőkanál repceolaj

 

1. tisztítsuk meg a zöldségeket (sárgarépát hámozzuk, káposztát és cukkinit mossuk, hokkaido tököt mossuk és kaparjuk ki a magházat egy kanállal, ha más típusú sütőtököt használunk, akkor pucoljuk is meg)

2.  vágjuk kb. 1x1 cm kockákra a sárgarépát, a cukkinit és a zellerszárat, szeljük vékony csíkokra a káposztát, a sütőtököt pedig aprítsuk nagyobb (kb. 2x2 cm-es) kockákra

3.    tegyük a tököt egy akkora lábosba, amibe kényelmesen belefér, öntsük fel annyi (ha van vízforralónk, akkor forró) vízzel, amennyi ellepi és főzzük, amíg megpuhul (10-15 perc)

4.   egy másik lábosban pirítsuk meg az olajon a többi felaprított zöldséget, majd annyi vízzel öntsük fel, ami épp ellepi és kezdjük el főzni

5.    amikor megpuhult a tök, botmixerrel pürésítsük homogénre, majd óvatosan merjük át a zöldségekre és adjuk hozzá a tésztát

6.   fűszerezzük a levesünket és gyakori keverés mellett főzzük, amíg a tészta is megpuhul

 

Praktikák:

-        friss és szárított zöldfűszerekkel is készíthetjük

-    ha gluténmentes ételt szeretnénk, akkor a durum tészta helyett válasszunk kukorica tésztát, vagy el is hagyhatjuk, anélkül is finom

-     ha a hisztaminmentesség a cél, akkor a citromlevet, a snidlinget és a borsot hagyjuk el, használhatunk viszont kiegészítő fűszernek koriander levelet