"Májgombóc" leves újratöltve (hús- és tojásmentes, vegán)

Írta Memi szombat, február 02, 2019 Nincs hozzászólás
Egy kicsit tuningoltunk a "májgombóc" levesünkön, került bele néhány új összetevő: dió, zellerszár.
Az alap is nagy kedvencünk, de ez a változat igazán ínycsiklandó.

"MÁJGOMBÓC" LEVES (hús- és tojásmentes, vegán)

4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kicsi póréhagyma
1 szál szárzeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál fokhagymapor
1 cs petrezselyem (friss, ha elérhető, de szárított is jó)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj (extra szűz)

"májgombóc":
2 fej barna csiperke gomba
1 nagyobb dió pucolva, darálva
1 ek tökmagliszt
40 g durumliszt
40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet szárított majoránna
1 mokkáskanál só
tört bors
kb. 1 dl víz

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a répákat, a póréhagymát és a zellerszárat karikázzuk vastagra, a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát szeljük apróra
2. 2-3 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a felszelt zöldségeket, illetve a fokhagymát és néhány percig együtt is pirítsuk, közben gyakran kevergessük át
3. fűszerezzük (só, bors, fokhagymapor), majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
4. fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
5. amíg fő a leves, készítsük el a "májgombócot": a megtisztított gombákat vágjuk amilyen apróra csak tudjuk, adjuk hozzá a darált diót, mérjük hozzá a liszteket, fűszerezzük, öntsük hozzá a víz 3/4-ét és keverjük össze alaposan keményebb nokedli tészta állagra (ha nagyon száraz, adjuk hozzá a maradék vizet)
6. ha megfőttek a zöldségek, kanál segítségével "szaggasunk" pici (főzés közben még dagadnak) gombóckákat a forrásban lévő levesbe (a kanalat óvatosan mártsuk minden darab után a levesbe, így könnyebben leesnek róla), várjuk meg míg feljönnek a gombócok a leves felszínére, utána elzárhatjuk a hőt alatta

Praktika:
- ha lehetőség van rá használjuk friss zöldfűszereket, de a szárított is jó
- allergia esetén hagyjuk el a diót, anélkül is finom