A szalagos, a csöröge, a rózsa és a szupergyors..., ha farsang, akkor fánk

Írta Memi vasárnap, január 06, 2019 Nincs hozzászólás
Van olyan típusa, ami szupergyorsan elkészül és a klasszikushoz sem kellenek varázsigék, mégis minden évben farsangkor jut csak eszembe fánkot készíteni.

Megkönnyítendő a választást, lássuk egy csokorban a legnépszerűbbeket.

SZALAGOS FÁNK 8 cm-es kiszúróval 6 db

300 g búzaliszt (tönköly fehér is lehet)
50 g cukor (nyers nád)
15 g olaj (pl. hidegen sajtolt repce)
pici csipet só (természetes, nem finomított)
4 g szárított élesztő
1,5 dl kézmeleg víz
olaj a sütéshez (magas égéspontú pl. kókusz)
1. kis tálban futtassuk fel az élesztőt (keverjük össze egy mokkáskanál cukorral, fél deci kézmeleg vízzel és egy csipet liszttel és várjuk meg, amíg habos lesz a teteje)
2. mérjük egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt, az olajat és 2-3 részletben a vizet (lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel) és gyúrjuk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd belisztezve és letakarva, meleg helyen kelesszük 30 percig 
3. az első kelesztés leteltét követően gyúrjuk át a tésztát (lehetőleg már ne lisztezzük a felületet) és kelesszük újabb 30 percig
4. ha letelt a második kelesztés is, borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, nyújtsuk ki 2 cm vékonyra, hagyományos formához pogácsa szaggatóval, vagy akár virág formával szúrjuk ki a fánkokat, majd tegyük át egy enyhén lisztezett tálcára és konyharuhával letakarva pihentessük 15 percig (a konyhapulton is lehet hagyni, ha nem kell a felülete a pihentetés ideje alatt, csak legyen letakarva, ne száradjun ki a tészta felülete).
Ha császárzsemle motívumot szeretnénk, akkor sodorjunk 1-1,5 cm-es csíkokat és abból formázzuk meg a mintát.
5. a pihentetés alatt kezdjük el melegíteni az olajat, közepes lángon, majd, ha felmelegedett az olaj 185 fokra, süssük ki a fánkokat a fent írt praktikák* figyelembevételével

*Sütési praktikák:
- az olaj ne legyen nagyon forró, mert nagyon megbarnul, vagy megég a fánk a közepe pedig nyers maradhat, az optimális a 185 fok (érdemes kókuszolajban sütni, mert magasabb a füstölési pontja, így nehezebben ég meg),
- hagyományos formánál először a benyomott oldalával lefelé és az összes mintánál az első oldalt fedő alatt (!) kell sütni kb. 2 percig, majd megfordítva a fánkokat, fedő nélkül süssük aranybarnára a másik oldalt is kb. 1 perc alatt (a tető felemelésénél vigyázzunk arra, hogy a tetőben lecsapódó párából ne csöppenjen vízcsepp a forró olajba, mert nagyon fröcsköl),
- maximum annyi olaj legyen, hogy a fánk tudjon kissé lebegni, ott lesz a szalag, ahol nem sül közvetlenül az olajban.

CSÖRÖGEFÁNK kb. 30 db

170 g liszt (fehér és teljes kiőrlésű tönköly felezve)
50 g nyers nád porcukor
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál rum, vagy pálinka
1 mokkáskanál vanília kivonat
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. tegyük egy keverőtálba a lisztet, a porcukrot, reszeljük hozzá a fél citrom héját, majd adjuk hozzá a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást, a vaníliát, a tejfölt, valamint a rumot (vagy pálinkát) és gyúrjuk össze a tésztát
2. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra
3. derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 5 cm oldalú négyzetekre*, melyek közepén ejtsünk egy 1,5-2 cm hosszú vágást, amelybe fordítsuk be az egyik csúcsot és húzzuk át a másik oldalára
4. közepes lángon melegítsünk olajat egy edényben (az edény oldalán mérve kb. 2-2,5 cm magasan álljon az olaj) és ha forró, süssük ki a fánkokat, mindkét oldalát aranybarnára (nagyon gyorsan sül, ezért érdemes akkor elkezdeni a sütést, ha már minden fánkot megformáztunk)

RÓZSAFÁNK

csörögefánk hozzávalói
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tojásfehérje - a kenéshez

*ha rózsafánkot készítünk, akkor 2-3 különböző méretű pogácsaszaggatóval vágjunk köröket, melyek széleit vágjuk be körben 0,5-1 cm-es metszésekkel és a közepüket tojásfehérjével megkenve 2-3 korongot "ragasszunk" össze (sütés közben szép virág alakra duzzad)

SZUPERGYORS FÁNK 20-25 db 

200 g liszt (fehér és teljes kiőrlésű tönköly felezve)
50 g nyers nádcukor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
200 g tejföl
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. szűk 2 ujjnyi olajat magas falú lábosban, kis lángon tűzre teszünk
2. a lisztet, cukrot és a sütőport összekeverjük
3. a lisztes keverékbe beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a tojást (egyesével, külön pohárban felütve - ha nem jó, ne kelljen mindent kidobni) és alaposan összekeverjük (sűrű, nokedli tészta állagú legyen)
4. egy csipet tésztával ellenőrizzük az olajat, ha forró, akkor habzsákba kanalazzuk a tésztát és kör alakban belenyomjuk a fánkokat az olajba, vagy evőkanállal adagoljuk, ekkor gömb formájú lesz
5. néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy darabot kettétörve ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e)