A szalagos, a csöröge, a rózsa és a szupergyors..., ha farsang, akkor fánk

Írta Memi vasárnap, január 06, 2019 Nincs hozzászólás
Van olyan típusa, ami szupergyorsan elkészül és a klasszikushoz sem kellenek varázsigék, mégis minden évben farsangkor jut csak eszembe fánkot készíteni.

Megkönnyítendő a választást, lássuk egy csokorban a legnépszerűbbeket.

SZALAGOS FÁNK 8 cm-es kiszúróval 6 db

300 g tönköly fehér liszt
60 g cukor (nyers nád)
30 g semleges ízű olaj
1/2 csomag szárított élesztő
1 dl kézmeleg víz
olaj a sütéshez (magas égéspontú)
-ha nem cél a vegán, akkor a színe
miatt 1 tojássárga mehet a tésztába

1. a vizet melegítsük fel langyosra, tegyünk bele 1 teáskanálnyit a porcukorból és adjuk hozzá az élesztőt, majd meleg helyen futtassuk fel (az élesztő összefüggő habréteget képezzen)
2. tegyük egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a maradék cukrot, az olajat, valamint a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd enyhén belisztezve és letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1/2 óra)
3. borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, nyújtsuk ki 2 cm vékonyra, pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a fánkokat és a közepüket nyomjuk be, majd tegyük át egy enyhén lisztezett tálcára és konyharuhával letakarva pihentessük 10-15 percig
4. a pihentetés alatt kezdjük el melegíteni az olajat, közepes lángon és ne túl forróra, majd, ha felmelegedett az olaj, süssük ki a fánkokat a lent írt praktikák* figyelembevételével
*Sütési praktikák:
- az olaj ne legyen nagyon forró, mert nagyon megbarnul, vagy megég a fánk a közepe pedig nyers maradhat, optimális a 160 fok,
- először a benyomott oldalával lefelé és fedő alatt (!) kell sütni kb. 1-2 percig, majd megfordítva a fánkokat, fedő nélkül süssük aranybarnára a másik oldalt is kb. 1 perc alatt (a tető felemelésénél vigyázzunk arra, hogy a tetőben lecsapódó párából ne csöppenjen vízcsepp a forró olajba, mert nagyon fröcsköl),
- maximum annyi olaj legyen, hogy a fánk tudjon lebegni, de a magassága feléig érjen (ott lesz a szalag, ahol nem sül közvetlenül az olajban),

CSÖRÖGEFÁNK kb. 30 db

170 g liszt (fehér és teljes kiőrlésű tönköly felezve)
50 g nyers nád porcukor
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál rum, vagy pálinka
1 mokkáskanál vanília kivonat
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. tegyük egy keverőtálba a lisztet, a porcukrot, reszeljük hozzá a fél citrom héját, majd adjuk hozzá a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást, a vaníliát, a tejfölt, valamint a rumot (vagy pálinkát) és gyúrjuk össze a tésztát
2. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra
3. derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 5 cm oldalú négyzetekre*, melyek közepén ejtsünk egy 1,5-2 cm hosszú vágást, amelybe fordítsuk be az egyik csúcsot és húzzuk át a másik oldalára
4. közepes lángon melegítsünk olajat egy edényben (az edény oldalán mérve kb. 2-2,5 cm magasan álljon az olaj) és ha forró, süssük ki a fánkokat, mindkét oldalát aranybarnára (nagyon gyorsan sül, ezért érdemes akkor elkezdeni a sütést, ha már minden fánkot megformáztunk)

RÓZSAFÁNK

csörögefánk hozzávalói
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tojásfehérje - a kenéshez

*ha rózsafánkot készítünk, akkor 2-3 különböző méretű pogácsaszaggatóval vágjunk köröket, melyek széleit vágjuk be körben 0,5-1 cm-es metszésekkel és a közepüket tojásfehérjével megkenve 2-3 korongot "ragasszunk" össze (sütés közben szép virág alakra duzzad)

SZUPERGYORS FÁNK 20-25 db 

200 g liszt (fehér és teljes kiőrlésű tönköly felezve)
50 g nyers nádcukor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
200 g tejföl
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. szűk 2 ujjnyi olajat magas falú lábosban, kis lángon tűzre teszünk
2. a lisztet, cukrot és a sütőport összekeverjük
3. a lisztes keverékbe beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a tojást (egyesével, külön pohárban felütve - ha nem jó, ne kelljen mindent kidobni) és alaposan összekeverjük (sűrű, nokedli tészta állagú legyen)
4. egy csipet tésztával ellenőrizzük az olajat, ha forró, akkor habzsákba kanalazzuk a tésztát és kör alakban belenyomjuk a fánkokat az olajba, vagy evőkanállal adagoljuk, ekkor gömb formájú lesz
5. néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy darabot kettétörve ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e)