Piskóta alaprecept (vegán, tejtermék és tojásmentes)
Írta Memi
vasárnap, január 22, 2017
20 hozzászólás
Korábban csak a tejtermékeket kellett elhagyni, azonban egy ideje a tojás is tiltólistás.
Itt kezdődött az igazi kihívás, hogy legyenek mostantól a születésnapi torták, vagy bármilyen más piskóta alapú sütemény.
Sok-sok próba és tesztelés után itt a tökéletes piskóta vegán (tejtermék és tojásmentes) alapváltozata, amely azon túl, hogy nagyon finom, könnyed, légies, kellőképp szaftos, még elképesztő gyorsan el is készül.
Lenti mennyiség elegendő 1 db normál méretű gyümölcstorta alaphoz, vagy 1 db 18 cm-es zsúrtortához, ha nagyobb méretű tortát készítünk, emeljük 1,5-2-szeresére az adagot (tortaforma méretétől, illetve emelettől függően).
PISKÓTA (vegán, tejtermék és tojásmentes)
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg nyers nádcukor
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt vanília
2 dl víz
5 dkg olívaolaj
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
2. mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, az olajat, majd a citromlevet és egy kanállal keverjük a tésztát csomómentesre
4. olajozzuk ki a sütőformát és öntsük bele a tésztát
5. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára 15 perc alatt (ha tortaként sütjük, akkor a vastagabb tészta réteg miatt 20-30 perc a sütési idő, tűpróba!)
Praktikák:
- tehetünk a tésztába víz helyett gyümölcslevet, illetve más fűszereket is (fahéj, szegfűszeg, tonkabab, kardamom, stb.)
- ha csokoládés piskótát készítünk, akkor a csoki szárazanyagtartalma alapján csökkentsük a hozzáadott olajat
Címkék: alap, desszert, édesség, gyümölcstorta, piskóta, tejmentes, teljes kiőrlésű, tészta, tojásmentes, torta, tönköly, vegán, vegetáriánus
Ezt lehet cserébe rizsliszttel csinálni?
VálaszTörlésÉn nem próbálnám, attól szerintem nagyon törne.
TörlésA kérdésem az lenne, a citromlevet tudom-e valami mással helyettesíteni? Köszönöm szépen előre is ha segítesz!
VálaszTörlésElnézést, csak most vettem észre a kérdést. Ha még aktuális, 1 teáskanál 5%-os almaecettel tudod helyettesíteni.
TörlésSzia. Sima liszt esetén a többi mennyiség ugyan az marad? Köszi
VálaszTörlésSzia, 1,5 dl vízzel lenne érdemes kezdeni (a sima nem vesz fel annyit, mint a teljes kiőrlésű) és csak akkor tenni még bele, ha igényli a massza (lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen). A többi összetevő maradhat u.a. a mennyiség.
TörlésKöszi.
TörlésNekem a közepe felpuposodott :( az oldala meg nem :(
VálaszTörlésTartottad a mennyiségeket? Milyen sütőformában készítetted? Kiolajoztad az oldalát, vagy lehet hogy odatapadt? Ha tortaformában sütöm, akkor nekem is fel szokott kicsit púposodni a közepe, de a krém betöltésekor az a réteget középre szoktam betenni, a középső réteget meg felülre, így sima lesz a teteje.
TörlésSzia drága Memi. Köszönöm a választ, én is csak most vettem észre. Mivel nem kaptam időben meg a választ, nem estem kétségbe, ecettel helyettesítettem a citromot, tökéletes lett azzal is, bár, a tészta elég ízetlen lett a gyermekem szerint, ezért legközelebb több vaníliát teszek a tésztához. Köszönöm szépen!
VálaszTörlésSzuper, hogy ilyen jól megoldottad :-) Lehet, hogy a cukrot kevesli a gyermek, én általában mindenbe kevesebbet teszek, mint a szokásos, így lehet, hogy ezért.
Törlésszia! szerinted ha glutent keruljuk szoba johet a zoldbanan-mandula kombo?
VálaszTörlésSzia, zöldbanán liszttel semmilyen tapasztalatom nincs, így sajnos nem tudom.
TörlésSzia! Rendes lisztel lehetne csinálni?
VálaszTörlésSzia, szerintem működne sima liszttel is (csak tönköly fehérrel már próbáltam).
TörlésÉn most vettem csak észre ezt a receptet, ilyet kerestem. Nagyon hálás vagyok érte. Csodálatosan sikerült. Darált mákot is tettem bele és könnyű, igazi - mákos - piskóta lett belőle.
VálaszTörlésKöszi a visszajelzést, örülök :-) Nálunk is nagy kedvenc, gyakorlatilag minden torta alapja (kakaóval, simán, dióval, mákkal, vegyesen, épp mihez van kedvünk).
TörlésÜdv! Teljes mértékben teljeskiörlésű liszttel is próbáltad már? Nem eszünk fehér lisztet. Köszönöm!
VálaszTörlésÜdv, igen, teljes kiőrlésű tönkölylisztel próbáltam, azzal is tökéletesen működik. A vízből lehet, hogy egy kicsivel több kell majd (függ attól, hogy mennyire finomra van őrölve a teljes kiőrlésű liszt). Egészen sűrű palacsintatészta állaga legyen, a sütési idő kb 25 perc lapos formában és 30-35 perc zsúrtorta formában (tűpróba)
TörlésNagyon szépen köszönöm, kipróbálom!!!
VálaszTörlés