(majdnem) Pumpernickel kenyér
Írta Memi
csütörtök, augusztus 15, 2013
5 hozzászólás
Itthon kevéssé ismert, főként Németországban kedvelt kenyér. Durvára őrölt rozsból, eredetileg kovásszal és malátával készült, tömör, darabos, jellegzetesen téglatest forma kenyér.
Testes, ízes, kiváló alapanyag szendvicsnek, vagy krémek mellé.
PUMPERNICKEL KENYÉR 0,5 kg
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg tönköly fehérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 teáskanál őrölt kömény
12 g só (nem finomított, természetes)
12 g cukor (nyers nád)
10 g cukrozatlan kakaópor (karobpor)
1,5 csomag porélesztő
3 dl kézmeleg víz

2. a liszt közepébe készítsünk mélyedést melybe szórjuk az élesztőt, arra tegyük a cukrot és öntsük fel vízzel
3. alaposan gyúrjuk össze az enyhén ragadós tésztát és lefedve kelesszük duplá
jára (kb. 1 óra)
jára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta, enyhén gyúrjuk át és tegyük (szilikon, vagy kilisztezett) formába és letakarva hagyjuk még 15-20 percig kelni
5. melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük meg a kenyeret35-40 perc alatt, majd a sütőt elzárva, hagyjuk a sütőben hűlni a kenyeret
Praktikák:
- a rozsliszt arányát lehet emelni az 50 dkg-on belül
- kömény nélkül is finom
Címkék: kakaó, karob, kenyér, kömény, liszt, német, péksütemény, pumpernickel, rozs, teljes kiőrlésű, tönköly
Miért kell bele kakaó v. karobpor?
VálaszTörlésMiért kell bele kakaópor v. karobpor?
VálaszTörlésKedves skomaster,
Törlésaz eredeti recept szerint melasszal készült ez a kenyér, ezt helyettesítendő van benne a kakaó/karob. Természetesen elhagyható.
Üdv, Memi
Biztos,hogy 12 dkg só meg ugyanennyi cukor kell bele ?Esetleg a dkg csak gramm lenne ?
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételt, 12 g a helyes, javítom.
Törlés