Food Revolution Vacsora - menü és forgatókönyv ajánló

Írta Memi kedd, május 08, 2012 Nincs hozzászólás
Nagyon szimpatikus kezdeményezés érkezett el hazánkba is Povodör Juditnak köszönhetően, aki lelkesedésével és kitartásával igyekszik megismertetni széles körben ennek a mozgalomnak a lényegét.

"2012. május 19-én kerül először megrendezésre a Food Revolution Day, amit a Jamie Oliver Alapítvány azzal a céllal hozott létre, hogy inspirálja és ismeretekkel lássa el az embereket annak érdekében, hogy azok a világ minden táján kifejezhessék egyetértésüket és közösen kiállhassanak a valódi, feldolgozatlan ételek, élelmiszerek mellett, aminek következtében csökkenhet a helytelen táplálkozás okozta megbetegedések száma. Ennek a napnak keretében, a világon több tízezer ember fog részt venni olyan rendezvényeken, ahol segítséget és útmutatást kapnak ahhoz, hogy miként lehet megelőzni helyes ételválasztással a táplálkozásuk okozta betegségeket.
Május 19-ig bárki csatlakozhat önkéntesként a Food Revolution Day mozgalomhoz a www.foodrevolutionday.com oldalon keresztül: szervezhet vacsora-partyt vagy pikniket a családjának, barátainak, esetleg cégtulajdonosok, éttermek, iskolák segítségével nagyobb, a  helyi közösség számára is elérhető étvágygerjesztő programokat. Minden csatlakozott önkéntes azon dolgozik, hogy a helyes étkezéssel, ételválasztással kapcsolatos tudás eljuthasson a családokba, az iskolákba és a munkahelyekre. A Food Revolution mozgalom célja az, hogy az emberek a feldolgozatlan, lehetőleg helyi forrásból származó termékeket válasszák és a fiatal generáció ismét felfedezze a főzés okozta örömöket, lehetőségeket."

Sokat gondolkodtunk HeF-el, hogyan is tudnánk támogatni ezt a kezdeményezést. Alapvetően egyetértünk az elvekkel és mi gyakorlatilag éve óta így élünk, ezért az nem volt kérdés, hogy a nemes cél hirdetésében partnerek tudunk lenni. 

Az alábbi menüvel szeretnénk segíteni azoknak, akik kedvet éreznek, hogy (bármikor) meglepjék magukat, a családjukat, vagy barátaikat egy Food Revolution Vacsorával...

Ráadásként egy javasolt forgatókönyvet is összeállítottunk hiszen egy menü kényelmes és házigazda kímélő felszolgálásában épp a feladatok sorrendjének összeállítása a kulcs :-)

MENÜ

Előétel / Leves:
- Salmojero, vagy akár gazpacho (épp mit kapsz a piacon...)

Főétel:
- Kleopátra saláta, és mellette (hús helyett a vegetáriánusoknak is) káposzta fasírt feltét

Desszert:
(a főétkezés után 20-30 percet érdemes várni a gyümölccsel a könnyebb emészthetőségért)

FORGATÓKÖNYV  (kb. 1 - 1,5 óra alatt kész a teljes menü)

1. aprítsd fel a káposztát és enyhén sózd le (amíg kiereszti a levét, tudsz a többi fogással foglalkozni)
2. készítsd el a levest (összeérnek az ízek, mire tálalod)
3. nyomkodd ki a káposzta levét és keverd be a fasírtot
4. tisztítsd meg a csirkehúst, szeld fel és pácold be
5. aprítsd fel és keverd össze a salátát
6. formázd és kevés olajban süsd ki a fasírtot (a hús a vegák miatt ezután jöjjön)
7. süsd ki a csirkehúst (külön tálald a salátától, hogy mindenki választhasson a két feltét közül)
8. tálald a levest, a salátát, a fasírtot, a sült húst
9. ha végeztetek a főétellel készítsd el az epret
10. végezetül zsebeld be az elismeréseket, a bókokat és érezzétek jól magatokat