Törökmogyorós-csokis korong
Írta Memi
vasárnap, október 02, 2011
4 hozzászólás
A giga-mega csokis korong akkora sikert aratott nálunk, hogy ki kellett próbálni más ízesítéssel is :-)
TÖRÖKMOGYORÓS-CSOKIS KORONG 9 db (igény szerint készíthető kisebb korong is)
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg puha vaj
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
3 dkg őrölt törökmogyoró
5 dkg étcsokoládé (70% körüli)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. adjuk a puha vajhoz a cukrot (ha nagy szemű, érdemes megdarálni ehhez a kekszhez, mert a rövid sütési idő miatt nem biztos, hogy felolvad) és a megmosott tojást, majd keverjük habosra
2. adjuk a vajas keverékhez az őrölt mogyorót, a lisztet és a szódabikarbónát és keverjük össze
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
4. a keksz masszából nagyobb dió nagyságú mennyiségeket formázzunk gombóc alakra (enyhén nedves kézzel, vagy fagylaltos kanállal) és egymástól kb. 10 cm távolságra helyezzük el a tepsin (szétterül sütés közben)
5. süssük a kekszeket 10-12 percig (ne égjen meg), majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a kekszeket (megszilárdul)
Praktikák:
- törökmogyoró helyett készíthető darált dióval, mandulával
- a képen látható keksz teljes kiőrlésű rozsliszttel, nyers nádcukorral készült
Napi útmutató: "Jutalmazd meg önmagad." D. Virtue - A.
A bahlava készítésekor vettem először őrölt törökmogyorót és akkor annyira kellemesen intenzív ízt adott a süteménynek, hogy arra gondoltam, ez a finomság tökéletes lehet egy kekszhez. Így is lett, rendkívül finom ízorgia, amikor az apró, megbúvó csokidarabka íze keveredik a törökmogyoróval, szinte mintha csokis-mogyorókrémet ropogtatnánk :-)
TÖRÖKMOGYORÓS-CSOKIS KORONG 9 db (igény szerint készíthető kisebb korong is)
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)

10 dkg puha vaj
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
3 dkg őrölt törökmogyoró
5 dkg étcsokoládé (70% körüli)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. adjuk a puha vajhoz a cukrot (ha nagy szemű, érdemes megdarálni ehhez a kekszhez, mert a rövid sütési idő miatt nem biztos, hogy felolvad) és a megmosott tojást, majd keverjük habosra
2. adjuk a vajas keverékhez az őrölt mogyorót, a lisztet és a szódabikarbónát és keverjük össze
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
4. a keksz masszából nagyobb dió nagyságú mennyiségeket formázzunk gombóc alakra (enyhén nedves kézzel, vagy fagylaltos kanállal) és egymástól kb. 10 cm távolságra helyezzük el a tepsin (szétterül sütés közben)
5. süssük a kekszeket 10-12 percig (ne égjen meg), majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a kekszeket (megszilárdul)
Praktikák:
- törökmogyoró helyett készíthető darált dióval, mandulával
- a képen látható keksz teljes kiőrlésű rozsliszttel, nyers nádcukorral készült
Napi útmutató: "Jutalmazd meg önmagad." D. Virtue - A.
Címkék: ajándék, amerikai keksz, cookie, csokoládé, édes, egészséges étel, gasztro, karácsony, karácsonyi, keksz, korong, reggeli, sütemény, tallér, teljes kiőrlésű, törökmogyoró
Megsütöttem, finom lett, és elkészült az amerikai keksz is, tettem bele kardamomot és egy kis kanál holland kakaóport.Hmm.. isteni.
VálaszTörlésFém dobozban meddig tarthatom el?
Örülök, hogy ízlett, nálunk 1 hét volt a maximum, amit fém dobozban töltött, de jellemzően hamarabb elfogy :-)
VálaszTörlésCsak azért kérdeztem, hogy meddig áll el, mert akkor sütnék többfélét, "egy kalap" alatt meglenne a havi adag:)
VálaszTörlésKépzeld kaptam tk. réteslapot, a bahlavám is megsült, az is nagyon finom:)
Köszi, és szép hétvégét:)
Hááát, azért egy havi adagot szerintem ne tárolj, egyre melegebb jön... 10 perc összedobni a heti adagot ;-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett a bahlava :-)