Túrófelfújt
Írta Memi
hétfő, szeptember 12, 2011
5 hozzászólás
A felfújt (szuflé) nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, laza szerkezetű, jellemzően édes sütemény. Bátran kísérletezhetünk vele otthon, nem bonyolult, viszont az íze mesés, könnyed és számtalan variációban (akár sósan, köretnek is) elkészíthető.
A tészta jellegzetessége (persze típustól függően), hogy sülés közben túlnő a formán (ezért is kell csak 3/4-ig tölteni az edényt), majd ahogyan hűl, úgy fokozatosan visszahúzódik (összeesik). Ha langyosan tálaljuk, akkor még teljes magasságában pompázhat, de cseppet sem változtat az ízén, ha hidegen esszük, az pedig minket nem zavar, ha kissé visszahúzódik a tészta :-)
Általában a sütőformában tálalják, én most kivettem, hogy a töltelék is látható legyen...
Általában a sütőformában tálalják, én most kivettem, hogy a töltelék is látható legyen...
TÚRÓFELFÚJT 4 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg túró
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
csipet őrölt fahéj
1/2 citrom héja
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Opcionális:
1-2 evőkanál víz, vagy tej -ha száraz a túró
házi lekvár -ha töltött felfújtat készítünk
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a szuflé formát (muffin forma is tökéletes)
2. válasszuk szét a (megmosott és külön tálban egyesével felütve ellenőrzött) tojásokat, a fehérjét verjük habbá, majd a sárgáját a cukorral habosra
3. adjuk a cukros masszához a túrót, a fahéjat és a fél citrom reszelt héját, majd hintsük rá a lisztet, arra a sütőport a szódabikarbónával és alaposan keverjük össze
4. a tojásfehérjéből készített habot keverjük a lisztes masszához, majd adagoljuk a formákba (kb. a forma 3/4-ig, mert megemelkedik a tészta sütés közben), ha töltött változatot készítünk, akkor a forma aljába tegyünk kb. 1,5-2 cm magasan a tésztából, kanalazzunk annak közepébe a töltelékből, majd a ismét a tészta masszából fedjük le a tölteléket
5. az 1. pontban írt hőfokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára
2. válasszuk szét a (megmosott és külön tálban egyesével felütve ellenőrzött) tojásokat, a fehérjét verjük habbá, majd a sárgáját a cukorral habosra
3. adjuk a cukros masszához a túrót, a fahéjat és a fél citrom reszelt héját, majd hintsük rá a lisztet, arra a sütőport a szódabikarbónával és alaposan keverjük össze
4. a tojásfehérjéből készített habot keverjük a lisztes masszához, majd adagoljuk a formákba (kb. a forma 3/4-ig, mert megemelkedik a tészta sütés közben), ha töltött változatot készítünk, akkor a forma aljába tegyünk kb. 1,5-2 cm magasan a tésztából, kanalazzunk annak közepébe a töltelékből, majd a ismét a tészta masszából fedjük le a tölteléket
5. az 1. pontban írt hőfokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára
Praktikák:
- lehet töltelék nélkül is készíteni, vagy sós változatban, cukor nélkül, friss és szárított fűszerekkel
- a felfújtak darabszáma a sütőforma méretétől is függ, a 4 db nagy formára (8-9 cm átmérőjű) elegendő mennyiség
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és házi szederlekvárral készült
Napi útmutató: "Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség." Albert Einstein
- lehet töltelék nélkül is készíteni, vagy sós változatban, cukor nélkül, friss és szárított fűszerekkel
- a felfújtak darabszáma a sütőforma méretétől is függ, a 4 db nagy formára (8-9 cm átmérőjű) elegendő mennyiség
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és házi szederlekvárral készült
Napi útmutató: "Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség." Albert Einstein
Szia Memi!
VálaszTörlésA segitsegedet szeretnem kerni. Mar ketszer megcsinaltam ezt a receptet, de mindket alkalommal nagyon osszeesett. Lattam hogy irtad hogy mivel ez felfujt, osszesik, de szerintem amilyen az enyem lett, az mar tenyleg nagyon laposka. Eloszor muffin formaban csinaltam, miutan kivettem a sutobol rogton teljesen osszeesett, fel sem lehetett ismerni, hogy muffin formaban sult :-) Masodszor tortaformaban probalkoztam, es az is nagyon laposra sikerult, pedig dupla adagot csinaltam. Egyaltalan nem az a konnnyed lett… de izre amugy nagyon finom :)
Nincs valami tipped esetleg, hogy mi lehet a baj? Lehet hogy tul nagyok a tojasaim? Vagy tul sok sutoport rakok (neha hajlamos vagyok ezekbol egy picivel tobbet rakni, hogy biztos eleg legyen :-))? Masra nem nagyon tudok gondolni. Egyszer nyirfacukorral, egyszer mezzel csinaltam, a vegeredmeny ugyanaz. Ja, meg egyszer csak osszetortem a turot, masodszor meg botmixerrel kremesitettem, de igy sem volt sok kulonbseg.
Van esetleg tipped? :-) Koszonom elore is! :-)
Szia Kicsihod, ez tényleg egy nagyon összeesős fajta süti, nem sok szárazanyag van benne, ami "tartást" adna neki, így semmiképp se tegyél több sütőport bele :-) Nálam egészen pici átmérőjű muffin formában sültek (így inkább felfelé tudtak terjeszkedni), mégis laposkák lettek, amint összeestek. Ez a csúnya, de finom típus :-)
VálaszTörlésHa esetleg mégis szeretnél kötöttebb tésztát készíteni, emeld meg a liszt arányát. Szép napot, Memi
Szia Memi! Koszonom szepen, legkozelebb majd visszafogom magam a sutoport illetoen :-), es lehet hogy kiprobalom tobb liszttel. De amugy az ize valoban karpotol a formaert :)
VálaszTörlésMennyei volt! Köszönjük! Nagyon könnyű kis desszert, egy tartalmas leves után máskor is el fogom készíteni. :)
VálaszTörlésFiam reakciója: "Miért csak 4-et sütöttél? Hol a többi?" :)
Örülök :-) Akkor legközelebb mindenképp duplázni kell :-)))
VálaszTörlés