Csicseriborsó leves
Írta Memi
szombat, január 22, 2011
6 hozzászólás
Többféle receptet is készítettem már csicseriborsóból, például humuszt, salátát, azonban levest most először. Olyan íze van ennek a levesnek, mintha bableves lenne, csak sokkal lágyabb és könnyebb emészteni. Kívül fogkemény marad a csicseriborsó, belül pedig pürésen krémes.
Szokásomhoz hűen ez a recept is gyorsan elkészíthető, egyetlen dologra kell figyelni, a csicseriborsót felhasználás előtti éjszakára be kell áztatni.
25 dkg csicseriborsó

5 dkg kolbász (magas hústartalmú) -elhagyható
10 dkg gersli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöldségleveskocka (sómentes)
1 marék friss petrezselyem
3 db babérlevél
só (természetes, nem finomított)
bors
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. áztassuk be 1 éjszakára a csicseriborsót
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk, a fokhagymát vágjuk apróra, a kolbászt karikázzuk vékonyra
3. a vöröshagymát pároljuk meg az olívaolajon (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
4. tegyük rá a paradicsomot és a fokhagymát, keverjük át
5. adjuk hozzá a csicseriborsót, a gerslit és a kolbászt, majd öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy bőven ellepje (a gersli is felszívja még)
6. ízesítsük (leves kocka, babérlevél, csipet só, bors, petrezselyem)
7. főzzük, amíg a gersli és a csicseriborsó megpuhul
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk, a fokhagymát vágjuk apróra, a kolbászt karikázzuk vékonyra
3. a vöröshagymát pároljuk meg az olívaolajon (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
4. tegyük rá a paradicsomot és a fokhagymát, keverjük át
5. adjuk hozzá a csicseriborsót, a gerslit és a kolbászt, majd öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy bőven ellepje (a gersli is felszívja még)
6. ízesítsük (leves kocka, babérlevél, csipet só, bors, petrezselyem)
7. főzzük, amíg a gersli és a csicseriborsó megpuhul
Praktikák:
- el lehet hagyni a gerslit, úgy is finom
- ha testesebb ízt szeretnénk, kevés füstölt húst is lehet beletenni
- el lehet hagyni a gerslit, úgy is finom
- ha testesebb ízt szeretnénk, kevés füstölt húst is lehet beletenni
- vegetáriánusok a kolbászt hagyják el, nagyon finom anélkül is
Napi útmutató: "Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog." Japán közmondás
Napi útmutató: "Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog." Japán közmondás
Ez is jonak hangzik (kolbasz nelkul, nekem...)
VálaszTörlésJokat fozol:)
Úgy is finom, már próbáltam :-)
VálaszTörlésKöszi, Férjecske érdeme...
Most találtam rá a blogodra, és nagyon tetszik. Ötletesek, egyszerűek a receprjeid, és - szerencsémre - nem sok hút használsz fel bennük.:) Épp' most fő ez a leves, gabonakolbásszal. Biztos finom lesz, alig várom, hogy készen legyen.:)
VálaszTörlésSzia Dorci, köszönöm a visszajelzést, örülök neki :-) Mi imádjuk ezt a leveskét, remélem Neked is ízleni fog :-)
VálaszTörlésSzia! Nagyon finom volt, és nagyon laktató is. Egy kis purival ettem, és elég volt ebédre. Köszönöm!:)
VálaszTörlésEgészségedre :-) Indiai kenyérrel még nem ettem, de biztosan azzal is finom...
VálaszTörlés