Pizza
Írta HeF a tesztelŐ
hétfő, október 18, 2010
6 hozzászólás
...a menetrend szerinti pasi vonal kér ismételten szót. Nem sokkal korábban, a bruschetta receptnél megígértem, hogy bemutatom milyen pizzával csavargattam szöszke Memim buksiját még a kapcsolatunk zsenge hajnalán - úgy tizenpár évvel ezelőtt. A dolog szenzációja, hogy egyedül a tésztával kell "megküzdeni", de az is csak annyi energiánkba kerül, mint mondjuk a nyaraláskor leszambázni a vízpartig és belökni egy jéghideg Mojitot! Egyetlen dologgal izzadtam vért a tészta kapcsán, ez a mértékek pontos kimérése volt - mivel én általában érzésből és szemmértékre főzök, de úgy furcsán nézne ki a recept, hogy közepes mennyiségű liszthez keverj egy kis vizet - nem?! Tehát csak a kedves olvasó kedvéért erőt vettem magamon és a konyhai mérlegen :-)
A pizzában az a legtutibb, hogy elegánsan leplezhetjük vele az esetleges hűtőszekrény takarítást is (amit találok rádobom). A feltétek végtelen kombinációjával zsonglőrködhetünk, valahol még csokis mascarponés megoldást is láttam. Hát... igaz, hogy a Balatonon a német turisták is kierőszakolták a lekváros lángost, de erre azért nem lennék a legbüszkébb konyhaművészeti vonalon.
Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés. Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz és tapintásra olyan, mint a nők puha bőre (vagy a baba posija - ízlés és tapasztalat szerint választható). Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem.
Ha mindenki felkapta a legkényelmesebb otthoni játszós ruháját és feltekerte a hangerőt, essünk is neki! Rendhagyó módon teljesen külön írom le a tészta és a képen látható feltét receptjét ezzel is bátorítva mindenkit arra, hogy kísérletezzen bátran a tésztára rakandó finomságokkal.
A pizzában az a legtutibb, hogy elegánsan leplezhetjük vele az esetleges hűtőszekrény takarítást is (amit találok rádobom). A feltétek végtelen kombinációjával zsonglőrködhetünk, valahol még csokis mascarponés megoldást is láttam. Hát... igaz, hogy a Balatonon a német turisták is kierőszakolták a lekváros lángost, de erre azért nem lennék a legbüszkébb konyhaművészeti vonalon.
Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés. Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz és tapintásra olyan, mint a nők puha bőre (vagy a baba posija - ízlés és tapasztalat szerint választható). Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem.
Ha mindenki felkapta a legkényelmesebb otthoni játszós ruháját és feltekerte a hangerőt, essünk is neki! Rendhagyó módon teljesen külön írom le a tészta és a képen látható feltét receptjét ezzel is bátorítva mindenkit arra, hogy kísérletezzen bátran a tésztára rakandó finomságokkal.
PIZZA 4 személyre (zárójelben az egészségesebb hozzávalók)

500 g liszt (a képen 200 g teljes kiőrlésű tönköly, 200 g graham és 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
15 g só (természetes, nem finomított)
2 dl víz
1 dl víz
10 g cukor (nád)
7 g instant élesztő
PARADICSOMSZÓSZ (a 4 személyes pizzára)
2,5 dl paradicsom szósz vagy két db 70g-os sűrített paradicsom konzerv (100%)
két gerezd apróra vágott vagy reszelt fokhagyma (bio)
morzsolt oregano és bazsalikom (ha van friss, az a legjobb)
csipet só (természetes, nem finomított)
lehelet cukor (nád, vagy sztívia)
tört bors
0,1 dl víz, de ez csak a sűrített paradicsomos változatnál
Bátrabbak a paradicsomszószt friss paradicsomból is készíthetik
FELTÉT
100 g sonka apróra vágva
200 g mozzarella (két zacskó)
1 fej lila hagyma
50 g karikára szelt olívabogyó
1. Az 1 dl tejet langyosra melegítem, elkeverem benne a 10 g cukrot és beleöntöm a 7 g instant élesztőt - a poharat meleg helyre félre teszem, hogy az élesztő beinduljon.
2. Az 500 g szoba hőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntöm (precízek át is szitálhatják a lisztet)
3. A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntöm, elkezdem összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadok 1,5 dl langyos vizet (nem, a teljes mennyiséget!!), majd tovább gyúrom a tésztát. Ennél a pontnál lép életbe a mértékletes korrigálás a liszttel vagy vízzel, hogy a bevezetőben leírt állagú tésztát kapjuk.
4. Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük.
5. Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.)
6. Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oreganot, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borst, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, húzzuk le a tűzhelyről.
7. Gyújtsuk be a sütőt 190-200 fokra (5-6-os fokozat)
8. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3-5mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát.
9. A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizzasütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajat kenhetünk alá - de ne ússzon benne a tészta.
10. A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregano mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
11. Tegyük be a műremeket az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul
Praktikák:
- a túl forró tejben elhalnak az élesztő gombák - nem fog felfutni. Ujjpróba, ha égeti a tej, pár csepp hideggel korrigáljunk.
- ha nedves rongyot teszünk a kelesztéskor a tésztára, nem szárad ki a felülete
- ha a sűrített paradicsomhoz sok vizet adtunk, ne essünk kétségbe, lassú tűzön főzzük el a víztartalmát, ettől besűrűsödik
- a megkelt pizzatészta remekül eltartható a hűtőszekrényben
- unatkozó kreatívok a kinyújtott pizza széleire tehetnek kis sajtot, amire a tésztát ráhajtják (sajttal töltött szélű pizzát kapnak)
2. Az 500 g szoba hőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntöm (precízek át is szitálhatják a lisztet)
3. A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntöm, elkezdem összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadok 1,5 dl langyos vizet (nem, a teljes mennyiséget!!), majd tovább gyúrom a tésztát. Ennél a pontnál lép életbe a mértékletes korrigálás a liszttel vagy vízzel, hogy a bevezetőben leírt állagú tésztát kapjuk.
4. Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük.
5. Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.)
6. Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oreganot, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borst, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, húzzuk le a tűzhelyről.
7. Gyújtsuk be a sütőt 190-200 fokra (5-6-os fokozat)
8. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3-5mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát.
9. A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizzasütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajat kenhetünk alá - de ne ússzon benne a tészta.
10. A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregano mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
11. Tegyük be a műremeket az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul
Praktikák:
- a túl forró tejben elhalnak az élesztő gombák - nem fog felfutni. Ujjpróba, ha égeti a tej, pár csepp hideggel korrigáljunk.
- ha nedves rongyot teszünk a kelesztéskor a tésztára, nem szárad ki a felülete
- ha a sűrített paradicsomhoz sok vizet adtunk, ne essünk kétségbe, lassú tűzön főzzük el a víztartalmát, ettől besűrűsödik
- a megkelt pizzatészta remekül eltartható a hűtőszekrényben
- unatkozó kreatívok a kinyújtott pizza széleire tehetnek kis sajtot, amire a tésztát ráhajtják (sajttal töltött szélű pizzát kapnak)
- ha marad tészta és paradicsomszósz, vagy feltét, készítsük el töltött kiflinek
Napi útmutató: "Aki korán kel, az igen!" Woody Allen
Üdv "pasi vonal"!
VálaszTörlésSzeretném megsütni ezt a pizzát. Viszont az egyik fogyasztója érzékeny a tehéntejre.
Az lenne a kérdésem, hogy az élesztőt zabtejben/rizstejben is fel tudom futtatni? Vagy nem véletlenül ír mindenki tejet?
Köszi előre is!
Üdv,
Anita
Szia Anita!
VálaszTörlésNagyon jó a kérdésed, mert az élesztő felfuttatásához nem szükséges tej, elég, ha meleg vízbe teszel egy kis cukrot és abba a szárított élesztőt. Az illatos vagy sokmagvas kenyér receptnél már víz szerepel, mi is a közelmúltban próbáltuk csak ki.
Sok sikert a pizzához "tehén" nélkül!! :DD
Szép napot:
HeF
Kedves HeF,
VálaszTörlésnincs itthon csak "normál" élesztőm, azt milyen arányban tudom használni instant helyett?
A tészta másnap is finom? :)
Köszönöm szépen!
Kedves Kata,
VálaszTörlésa "normál" élesztő is tökéletes, én csak praktikussági okok miatt szoktam instantot használni (nem romlik meg, nem kell morzsolgatni, stb.)
Egy zacskó (7g) instant élesztő 25g hagyományos élesztőnek felel meg, ami 500g liszthez elegendő.
A megmaradt pizzát másnap grillezőben szoktam felmelegíteni, akár még némi extra sajt rászórásával. Beteheted sütőbe is, itt pontos értékeket nem tudok írni a melegítésre - érzés alapján :) Az így felmelegített pizza is nagyon finom, bár esti hűtőszekrény túra során nálam hidegen is eltűnik egy-egy szelet.. :DD
Sok sikert és nagyon jó étvágyat!
HeF
sziasztok! szuper a recept, nagyon örülök hogy rátaláltam. :-)
VálaszTörlésÉn a graham liszt helyett +100 g teljes kiőrlésű tönkölyt, és 100 g fehér tönkölyt használtam, nagyon jó lett tészta. Feltétnek nagyon jó volt a lilahagyma, és a maradék húsvéti sonkát is végre elhasználtam :-)
Nagyon jól hangzik, finom lehetett :-)))
VálaszTörlés