Datolyás kevert sütemény (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta Memi csütörtök, április 20, 2017 Nincs hozzászólás
Az angol datolyapuding receptünk vegán (tejmentes és tojásmentes) változata. 

Finom, zamatos sütemény akár reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy egy tea, vagy kávé mellé, de torta alapnak is nagyszerű.

DATOLYÁS KEVERT SÜTEMÉNY (20 x 25 cm-es formára)

100 g magozott datolya
250 g víz
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g nyers nádcukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
50 g olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
1 mokkáskanál friss citromlé

1. a datolyát és a vizet tegyük egy lábosba és forraljuk fel, majd botmixerrel pürésítsük
2. mérjük ki a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport, majd keverjük össze
3. öntsük a száraz anyagokhoz a datolyapürét, abba az olajat és a citromlevet, majd csomómentesre keverjük össze és öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, vagy olajjal kikent formába
4. melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük meg a süteményt kb. 20 perc alatt (tűpróba)

Prakikák:
- használhatunk extra szűz olívaolajat, hidegen sajtolt napraforgó olajat, de akár testesebb ízű pl. mák, vagy dióolajat is
- egyedi ízlés szerint fűszerezhető is (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, stb.)