Banánkenyér (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta Memi szombat, április 22, 2017 Nincs hozzászólás
Nem igazán szeretjük az érett banánt, mindig a lehető legzöldebbet vadászom, imádjuk, amikor még éppen csak sárga.

Most viszont kicsit nagyobb mennyiség képződött a banánkészletből, mint amennyi a felvevő képességünk, jól beérett néhány, így kénytelen voltam sütni valamilyen süteményt belőle. Most először készült banánkenyér, de biztos, hogy az egyik kedvencünk lesz. Selymes, szaftos, kellemesen karakteres ízű.

BANÁNKENYÉR (tej- és tojásmentes, vegán) 25 x 10 cm-es formára

2 db érett banán
1 evőkanál friss citromlé
100 g nyers nádcukor
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
100 g víz
30 g olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a sütőformát
2. keverőtálban villával nyomkodjuk pürésre a banánokat és keverjük hozzá a citromlevet
3. mérjük a püréhez a cukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, majd a vizet, utána abba az olajat és alaposan keverjük össze
4. öntsük a masszát az előkészített formába és süssük 25-30 perc alatt aranybarnára

Praktikák:
- a banánnak nem szükséges túlérettnek lenni, elég, ha érett, szép sárga
- az olaj lehet extra szűz olíva, hidegen sajtolt napraforgó, vagy karakteresebb pl. dió-, vagy mákolaj
- fűszerek nélkül is finom, de ízlés szerint fűszerezhető (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kezeletlen citomhéj, stb.)
- kenyérsütő, vagy őzgerinc formában is süthető