Marokkói répasaláta, avagy az igazi ízutazás

Írta: Memi kedd, július 12, 2016
Gyönyörű színével, egzotikus ízével igazán elvarázsol, pedig csak egy saláta...

Könnyed, gyorsan elkészíthető finomság, mégis valami egészen más, néhány pillanatra elrepít az ezeregyéjszaka világába.

A sárgarépa édessége és a citrom derűje kellemesen ellensúlyozza a római kömény és a koriander karakteres ízét.
  
MAROKKÓI RÉPASALÁTA 2 személyre

5-6 szál sárgarépa
5 evőkanál citromlé (frissen facsart)
4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt római kömény
1 csokor friss koriander (petrezselyemmel helyettesíthető)
főzővízhez:
1 evőkanál só (természetes, nem finomított)
 
1. tegyünk fel forrni vizet az 1 evőkanál sóval, közben pucoljuk meg a répákat
2. ha lobogva forr a víz, tegyük bele egészben a megtisztított répákat és főzzük 8-10 percig (vastagságtól függ, ne főzzük puhára, még ropogós maradjon)
3. a leszűrt répákat szeljük 3-4 mm vastag karikákra és tegyük egy tálba
4. keverjük össze a fűszereket az olajjal, öntsük a répára és alaposan keverjük össze, minden darabkát érjen a máz
5. hagyjuk állni néhány órát, majd (szobahőmérsékleten) tálaljuk

Praktika:
- a friss koriander helyettesíthető petrezselyemmel,
- annak is érdemes kipróbálni római köménnyel, aki kicsit idegenkedik az ízétől, mert nagyszerűen kiegészítik egymást az ízek (sima köménnyel nem helyettesíthető)