Batáta (édesburgonya) saláta

Írta Memi péntek, november 27, 2015 Nincs hozzászólás
Ennek a remek zöldségnek semmi köze a burgonyához, a megvastagodott tarlógyökere fogyasztható, rendkívül gazdag vitaminokban, rostokban, vasban, káliumban, az egyik legtáplálóbb zöldség, különösen ebben a formában felhasználva.

BATÁTA (ÉDESBURGONYA) SALÁTA 4 személyre

1,5 kg batáta
1 lilahagyma
5 evőkanál almaecet
1 evőkanál cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
2 mokkáskanál mustár
4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
4-5 dl víz

1. főzzük meg héjában a batátát (akkor jó, ha a kés hegye könnyen belemegy), majd szűrjük le, hámozzuk meg és szeljük max. 0,5 cm vastag karikákra egy 6-8 cm-es darab kivételével (!), a karikákat tegyük egy magas falú tálba
2. szeljük apróra a lilahagymát és szórjuk a felkarikázott batátára
3. mérőedényben mérjük az ecetet, a cukrot, a sót, a fehérborsot, a mustárt, az olajat és öntsük fel annyi vízzel, hogy 5 dl legyen
4. szeljük a lébe a félretett batátát, majd botmixerrel pürésítsük össze
5. öntsük a levet a batátára és óvatosan, de alaposan keverjük össze, mindenhol érje a mártás
6. legalább egy éjszakát hagyjuk hűtőben összeérni (ha valamely ízből még szeretnénk, adjunk hozzá)

Praktikák:
- a klasszikus bécsi krumplisaláta receptben nem kell a lébe pürésíteni egy krumplit, ezt Figlmüller-ben "tanultuk", így valóban sokkal finomabb és a levet/krémet is meg lehet enni
- snidlinggel is finom
- tálaljuk madársalátával és tökmagolajjal meglocsolva
- készítik a levet víz helyett szűrt hús-, vagy zöldséglevessel is 

Napi útmutató: "Tudd, hogy bármire képes vagy!" E. Tolle