Mézeskalács bonbon, vagy akár cake pop

Írta: Memi szombat, október 31, 2015
Kicsit több mézeskalács készült, mint, amennyi a felvevőképességünk volt, így apróra törtem, hagytam levegőn kiszáradni, majd kávédarálón megőröltem.

Kiváló alap sajttortához, cake pop-hoz, bonbonhoz, de akár formázható lenti masszából szaloncukor is.

Használható tetszés szerinti lekvár, próbáltuk barackkal és szilvával is, a szilvás massza kifejezetten hasonlít a "bolti" töltött, csokiba mártott mézes puszedli szívhez.

MÉZESKALÁCS BONBON, VAGY CAKE POP 15-20 db

150 g szilvalekvár
100 g étcsokoládé (70 %-os)

1. daráljuk meg kávédarálón a mézeskalácsot
2. két, három részletben adjuk a lekvárt a darálékhoz (a lekvár sűrűségétől is függ, hogy végül mennyit fog felvenni a morzsa), addig adagoljuk a lekvárt, amíg könnyen gyurmázható, formázható (nem túl nedves, de nem is száraz) masszát kapunk
3. formázzunk apró dió nagyságú gombócokat
4. olvasszuk fel vízgőz felett a csokoládét (bátrabbak közvetlenül tűzön is tehetik úgy, hogy ha elkezd olvadni a csoki, akkor folyamatos keverés mellett, gyakran lehúzva, majd visszatéve a hőre olvasszák fel) és két villa segítségével forgassuk meg benne a gombócokat
5. a mártott golyókat tegyük sütőpapírral bélelt tányérra, majd tegyük be a hűtőbe, amíg megdermed

Praktikák:
- adhatunk a masszába további fűszereket, kakaót, olvadt csokit, narancshéjat
- kandírozott, vagy aszalt gyümölcsöt keverhetünk a masszába, vagy tehetünk a golyók közepébe is
- ha cake pop-ot szeretnénk, akkor a mártás előtt nyomjuk a pálcika végét 1-2 cm mélyen a csokiba, így nyomjuk a mártandó golyó közepébe (ez megfogja a süteményt, nem esik le a pálcikáról), majd mártsuk meg a csokiban a fentiek szerint